• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hormoonbehandelingen in de menopauze: niet automatisch!

Hormoonbehandelingen in de menopauze: niet automatisch!De menopauze is een keerpunt in het leven van elke vrouw en begint rond het vijftigste levensjaar. Elke vrouw beleeft ze op haar manier, de ene al beter dan de andere. Er zal dus bij elke vrouw afzonderlijk moeten worden afgewogen of een behandeling met hormoonsubstitutie in de menopauze nodig of wenselijk is. En daarbij moeten de individuele symptomen en de persoonlijke risico's in rekening gebracht worden.

De menopauze, welke symptomen voor welke vrouw?


De menopauze begint op het moment dat de eierstokken ophouden met hormonen te produceren. Omdat het lichaam dan geen hormonen (oestrogenen en progesteron) meer toegediend krijgt, kunnen er bepaalde symptomen optreden. Maar de symptomen van de menopauze - de aard, de duur en de intensiteit ervan - zijn bij elke vrouw anders. De opvliegers bijvoorbeeld zijn het meest typische symptoom van de menopauze, maar niet alle vrouwen ondervinden daar hinder van of worden er even zwaar door getroffen.

Hoe zit het nu met de beruchte opvliegers?


Ze zijn de meest voorkomende klacht van vrouwen in de menopauze. Maar ze verdwijnen ook vanzelf na enkele jaren. Uit cijfers blijkt dat 55% van de vrouwen er op het moment van de menopauze (rond hun vijftigste) mee te maken krijgt, 14% van de vrouwen hebben er pas op hun zestigste 'last' van, en 9% van de vrouwen pas na hun zeventigste. Voor 15 tot 20% van de vrouwen zijn de opvliegers zo hinderlijk zijn dat ze voor een serieuze vermindering van de levenskwaliteit zorgen. Om precies deze groep van vrouwen te helpen zijn artsen en gynaecologen overgegaan tot het voorschrijven van een hormoonsubstitutie-therapie. Deze hormoonbehandeling is de voorbije jaren zwaar in diskrediet geraakt, maar ze is nog altijd de enige efficiënte manier om de opvliegers en andere symptomen waarmee sommige vrouwen in de menopauze kampen te doen verdwijnen. De methode heeft als nadeel dat ze het risico op cardiovasculaire aandoeningen vergroot, en volgens bepaalde studies ook het risico op borstkanker. Vrouwen die deze behandeling volgen, moeten dus op beide domeinen strikt worden opgevolgd.

Artikel gepubliceerd door op 23/03/2009

Bronnen: Martin KA. en coll., J. Clin. Endocrinol, 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden