• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Hormoon dat ijzer regelt bij toeval ontdekt

Hormoon dat ijzer regelt bij toeval ontdektBij hun onderzoek naar een gen dat een rol speelt in het glucosemetabolisme hebben Franse onderzoekers per toeval een hormoon ontdekt waar reeds meer dan 40 jaar naar wordt gezocht: het hormoon dat de opname van ijzer in het lichaam regelt.

Een toevalstreffer

Gaël Nicolas en Sophie Vaulont, Franse onderzoekers die werkzaam zijn in het Hôpital Cochin (INSERM), hebben een muizenlijn ontwikkeld waarin een gen dat een rol speelt in het glucosemetabolisme, werd geïnactiveerd. Tot hun grote verrassing ontwikkelden de muizen symptomen die geleken op hemochromatose, een genetische aandoening waarbij er te veel ijzer in het lichaam wordt opgeslagen met als gevolg aantasting van de lever, de alvleesklier (pancreas), het hart en de bloedvaten. Het geïnactiveerde gen had a priori niets te maken met de regulatie van het ijzermetabolisme.

Een hormoon waarnaar reeds 40 jaar werd gezocht

Bij nader onderzoek ontdekten de wetenschappers dat ze nog een ander gen hadden geïnactiveerd. Het kleine eiwit waarvoor het gen codeert (elk gen staat in voor de vorming van een specifiek eiwit dat een welbepaalde rol speelt in het lichaam), werd door de lever afgescheiden en kon dus wel eens het hormoon zijn dat het ijzermetabolisme regelt en waarnaar reeds 40 jaar werd gezocht: hepcidine. Hepcidine blijkt de absorptie van ijzer in de darmen te remmen. Bij gebrek aan hepcidine zal het lichaam te veel ijzer opslaan en hemochromatose ontwikkelen. Als er te veel hepcidine is, zal het lichaam geen ijzer meer absorberen en zal bloedarmoede (anemie) optreden.

Artikel gepubliceerd door op 22/04/2002

Bronnen: Nicolas G. et coll. Proceedings National Academy of Sciences USA, 2 avril 2002, Vol. 99, n°7.

Vindt u het artikel interessant?