Hormoon dat ijzer regelt bij toeval ontdekt

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00
-A +A

Bij hun onderzoek naar een gen dat een rol speelt in het glucosemetabolisme hebben Franse onderzoekers per toeval een hormoon ontdekt waar reeds meer dan 40 jaar naar wordt gezocht: het hormoon dat de opname van ijzer in het lichaam regelt.

PUB

Een toevalstreffer

Gaël Nicolas en Sophie Vaulont, Franse onderzoekers die werkzaam zijn in het Hôpital Cochin (INSERM), hebben een muizenlijn ontwikkeld waarin een gen dat een rol speelt in het glucosemetabolisme, werd geïnactiveerd. Tot hun grote verrassing ontwikkelden de muizen symptomen die geleken op hemochromatose, een genetische aandoening waarbij er te veel ijzer in het lichaam wordt opgeslagen met als gevolg aantasting van de lever, de alvleesklier (pancreas), het hart en de bloedvaten. Het geïnactiveerde gen had a priori niets te maken met de regulatie van het ijzermetabolisme.

Een hormoon waarnaar reeds 40 jaar werd gezocht

Bij nader onderzoek ontdekten de wetenschappers dat ze nog een ander gen hadden geïnactiveerd. Het kleine eiwit waarvoor het gen codeert (elk gen staat in voor de vorming van een specifiek eiwit dat een welbepaalde rol speelt in het lichaam), werd door de lever afgescheiden en kon dus wel eens het hormoon zijn dat het ijzermetabolisme regelt en waarnaar reeds 40 jaar werd gezocht: hepcidine. Hepcidine blijkt de absorptie van ijzer in de darmen te remmen. Bij gebrek aan hepcidine zal het lichaam te veel ijzer opslaan en hemochromatose ontwikkelen. Als er te veel hepcidine is, zal het lichaam geen ijzer meer absorberen en zal bloedarmoede (anemie) optreden.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 22/04/2002 - 00h00 Nicolas G. et coll. Proceedings National Academy of Sciences USA, 2 avril 2002, Vol. 99, n°7.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alopecie: misschien hebt u ijzertekort? Gepubliceerd op 11/03/2014 - 20h32

Alopecie (haaruitval) veel nauwer kan samenhangen met ijzertekort dan de medische wereld tot dan toe dacht. Dat is tenminste wat een groot aantal wetenschappelijke werken aangeven. IJzer zou namelijk haargroei kunnen bevorderen. En u, komt u ijzer te...

Heb ik een ijzertekort? Gepubliceerd op 27/01/2015 - 10h37

Er zitten maar enkele grammen ijzer in ons lichaam, 4 gram om precies te zijn bij mannen en 2,5 gram bij vrouwen. Maar een tekort van enkele milligrammen ijzer kan van u al een wrak maken. Hoe kunnen we dat voorkomen of wat kunnen we doen als het toc...

Meer artikels