• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hormonen in de menopauze: einde van een succesverhaal?

Hormonen in de menopauze: einde van een succesverhaal?Jarenlang werden overgangshormonen aangeprezen om hun heilzame effecten. Hun bloeiperiode lijkt nu wel voorgoed voorbij. Een verhoogd risico op dementie vervoegt een aantal kwalijke neveneffecten.

Wondermiddel?

Het enthousiasme voor de overgangshormonen in de menopauze kan al vele jaren niet op: niet alleen verminderen ze vervelende verschijnselen zoals warmteopwellingen, ook verouderingsverschijnselen worden erdoor tegengegaan en de kans op osteoporose vermindert. Kortom, wie in de menopauze komt en jong wil blijven krijgt (of kreeg) van de dokter een hormoonpreparaat op basis van oestrogenen en progestagenen voorgeschreven. "En de risico's, dokter? Geen, mevrouw." En zo was iedereen tot voor kort gelukkig. De dokter, de patiënt die een verlengde jeugd in het verschiet zag en de farma-industrie.

Van verjongingskuur tot ziekteverwekker?

Wetenschappelijk onderzoek over de gevolgen van het gebruik van overgangshormonen heeft dit positivisme doen omslaan in verbijstering. Zelfs artsen konden of wilden niet geloven dat de voordelen van hormonen die ze jarenlang voorschreven niet meer opwegen tegen de nadelen.

Artikel gepubliceerd door op 17/06/2003

Bronnen: Shumaker SA et al. Estrogen Plus Progestin and the Incidence of Dementia and Mild Cognitive Impairment in Postmenopausal Women. JAMA 2003 May 28;289(20):2651-62.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden