• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Commentaren (0)

Hop tegen warmteopwellingen en botontkalking in de menopauze

Hop tegen warmteopwellingen en botontkalking in de menopauze

Hop, door plantkundigen Humulus lupulus L. genoemd, staat bekend voor zijn rustgevende en slaapverwekkende werking. Onderzoekers van de Universiteit Gent ontdekten dat de plant ook menopauzeklachten verlicht.

Menopauzeklachten

Vrouwen worden doorgaans rond hun vijftigste geconfronteerd met de menopauze. Problemen die de kop kunnen opsteken zijn warmteopwellingen ('vapeurs'), slaapstoornissen, verminderde zin en seks en osteoporose of botontkalking met een verhoogde kans op breuken van heupen, benen en armen. Een middel ter bestrijding van deze narigheid is de vervangingstherapie met vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen).

Fyto-oestrogenen

Jammer genoeg staat deze hormoonbehandeling nu in een slecht daglicht. Grootschalige studies tonen aan dat de kans op borstkanker en hartproblemen erdoor toeneemt. Gelukkig blijkt de natuur bijzonder goede diensten te bewijzen in de menopauze. Vele planten bevatten namelijk fyto-oestrogenen ('fyto' betekent 'plantafgeleid') die de werking van de eigen oestrogenen van de vrouw nabootsen. Planten die fyto-oestrogenen bevatten komen niet als dusdanig voor in de voeding zodat ze enkel als voedingssupplement kunnen worden opgenomen.

Bijgewerkt door Dr. Peter Mareen op 02/08/2016
Origineel artikel geschreven door op 27/01/2004

Bronnen: Prof. dr. D. De Keukeleire. Innovatieve toepassingen van hop (Humulus lupulus L.) voor verlichting van symptomen, geassocieerd met de menopauze. GP communications 2003. 2 (nov/dec):7.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden