Hoogbegaafde volwassenen: een (vergiftigd) geschenk?

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournalist op 14/08/2015 - 11h49
-A +A

Als het woord begaafd valt, denken we vaak aan vroegrijpe kinderen met een hoog IQ. Maar hoogbegaafdheid verdwijnt niet met het ouder worden… Hoe ziet de situatie eruit voor hoogbegaafde volwassenen? Met welke uitdagingen worden ze in hun sociale, emotionele en professionele leven vaak geconfronteerd? Enkele pistes om beter te begrijpen hoe ze functioneren.

PUB

Wat is een hoogbegaafde volwassene?

Traditioneel wordt een volwassene als hoogbegaafd beschouwd als hij een IQ heeft van 130 of meer. Maar er komt meer bij kijken dan alleen maar die simpele score om de diagnose van hoogbegaafdheid te stellen! «Een hoogbegaafde wordt inderdaad gekenmerkt door een hoog intellectueel potentieel, maar hij onderscheidt zich vooral door een andere manier van denken, een andere structuur van redeneren en ander psycho-affectief gedrag», aldus Thierry Biren, voorzitter van de vzw douance.be. Slotsom:een hoogbegaafde is niet intelligenter dan de rest, hij is op een andere manier intelligent. Hij interpreteert de wereld op een heel eigen manier.

Hoogbegaafdheid bij volwassenen

Zo’n 5 tot 10 % van de bevolking zou hoogbegaafd zijn (door erfelijke overdracht). Maar hoe herkennen we een hoogbegaafde volwassene? Enkele van de volgende eigenschappen zijn erbij terug te vinden: overgevoeligheid, hun vijf zintuigen zijn bijzonder goed ontwikkeld, uitzonderlijke nieuwsgierigheid, oeverloze verbeelding, sterk observatievermogen, scherp aandachtsvermogen een sterk redeneervermogen (als het onderwerp hem of haar interesseert), heel diverse interesses, sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel, vlug van begrip, ijzersterk geheugen, enz. Kortom, alles wat er nodig is om in het leven te slagen en gelukkig te zijn, zo lijkt het. En toch is dat niet per se het geval! Een hoogbegaafde is of heeft namelijk vaak «te veel» van dit en dat: hij is te actief/passief, hij heeft te veel empathie, hij is te gevoelig, te veeleisend, te eenzaam, te saai/interessant, te ongeïnteresseerd/toegewijd, enz.

Gepubliceerd door Karell Robert, gezondheidsjournalist op 14/08/2015 - 11h49

Thierry Biren, voorzitter van de vzw douance.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Is mijn kind hoogbegaafd? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Zo’n 2% van de bevolking in België is hoogbegaafd en heeft een aanzienlijk hoger IQ dan de rest van de bevolking. Die hoge intelligentie gaat gepaard met een heel specifieke manier van denken. Hoe is een hoogbegaafd kind te herkennen?

Als u nu eens ging racen met de fiets? Geüpdatet op 16/07/2014 - 23h56

De Tour de France is begonnen en fietsen voor de sport is tegenwoordig heel populair. Misschien is het ook iets voor u? Mountainbike, VTC-fietsen (kruising tussen mountainbike en baanfiets), een stadsfiets of een racefiets: iedereen heeft zijn stijl...

Meer artikels