Hoofdroos

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aandoening van de schedelhuid, veroorzaakt door een te grote werkzaamheid van de talgklieren en gekenmerkt door kleine schubjes op de schedel tussen de haren. Door de sterke talgafscheiding zijn de schubben vettig. Bij plotseling optredende hoofdroos kunnen de schubben overmatig vet worden. De schedel gaat jeuken en wordt rood.
Roos gaat soms samen met een groter aantal bacteriën dan gewoonlijk op de schedel wordt aangetroffen. Algemeen wordt aangenomen dat ze weinig te maken hebben met de roos. Zij kunnen wel de toestand compliceren door een bijkomende infectie te veroorzaken.
Als roos met jeuk gepaard gaat kan de patiënt bewust of onbewust gaan krabben en kunnen de vingernagels, waaraan steeds bacteriën voorkomen, de stukgekrabde plekken infecteren. Zulke infecties kunnen tot ettervorming leiden en tot gevoeligheid en ontsteking van de hoofdhuid.
De behandeling van hoofdroos geschiedt in het algemeen met middelen die de overmatige talgafscheiding bestrijden, zoals zwavel. Voorts alcoholhoudende hoofdwassingen om de schilfers te verwijderen en massage om de doorbloeding te verbeteren.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Help, ik word kaal! Gepubliceerd op 24/09/2012 - 10h28

Haar verliezen is voor veel mensen een bron van angst. En u, moet u zich zorgen maken? Wat zijn de oorzaken van kaalheid ? Hoe kunnen we haaruitval vertragen of de nieuwe groei stimuleren?

Wat zijn de echte risico's van piercings en tatoeages? Gepubliceerd op 31/03/2014 - 13h33

Tegenwoordig is het aanbrengen van een piercing of een tatoeage een alledaags fenomeen geworden, in elk geval bij de jongste generaties. Omdat meer piercings en tatoeages aangebracht worden, zijn ook de risico's beter bekend. Het overzicht van de ris...

Bescherm uw huid tegen de kou! Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h03

Je huid verwennen is 's winters geen luxe, maar een pure noodzaak. De boosdoener is natuurlijk de kou. Die verzwakt de huid, waardoor ze gemakkelijker uitdroogt. In het slechtste geval gaat ze zelfs barstjes en kloven vertonen.

IJdele man pikt kaalheid niet Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Een lichte paniek bekruipt menig man wanneer hij voor het eerst zijn dunner wordende haardos opmerkt in de spiegel. Kan het doembeeld van een kalende schedel worden voorkomen?

Meer artikels