Hoofdroos: meer dan een persoon op de twee

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 21/11/2006 - 00h00
-A +A

Roos kan behoorlijk vervelend en ook hinderlijk zijn. Ongeveer één persoon op de twee heeft er last van. Er zijn vandaag doeltreffende roosbehandelingen, maar men moet wel weten dat er heel wat factoren zijn die een rol spelen bij het probleem van roos: stress, vermoeidheid, voeding, het gebruik van niet geschikte haarverzorgingsproducten, te veel en te warme lucht, enz.

PUB

Roos: mannen en vrouwen

Kinderen en oudere mensen blijken zo goed als geen last te hebben van roos terwijl mannen er vaker last van hebben dan vrouwen, ook al worden die niet gespaard: 58% van de mannen en 49% van de vrouwen heeft roos! Met andere woorden, het is een hoofdzorg die vaak voorkomt.

Roos is zelden erfelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die het optreden ervan kunnen uitlokken of verergeren. Het goede nieuws is dat er heel wat factoren zijn waar aan u iets kunt doen.

  • Stress en vermoeidheid.
  • De seizoenen: in de winter heeft men vaker last van roos dan in de zomer. Dat komt door de koude, de vochtigheid en de verwarming.
  • Hormonale schommelingen
  • Een lever die overbelast is door de te hoge consumptie van vetten en alcohol.
  • Microtraumata van het haar door brushings, een te warme haardroger of te stevig borstelen.
  • Schade aan het haar door het dragen van een helm, een muts of een petje.
  • Niet aangepaste of te agressieve haarverzorgingsproducten: shampoo met teveel detergenten, haarkleuringen, permanenten, ontkrullen, enz.
  • Luchtvervuiling kan ook een uitlokkende factor zijn.

Roos: een versnelde celvermenigvuldiging

Een normale vernieuwingscyclus van de cellen van de opperhuid bedraagt 21 dagen, maar in geval van hoofdroos duurt die cyclus niet langer dan 7 à 15 dagen. De oppervlakkige cellen vermenigvuldigen zich te snel en ze kunnen niet meer beetje bij beetje geëlimineerd worden waardoor ze gaan opstapelen op de hoofdhuid. Dat is wat men huidschilfers noemt. Ze zijn het gevolg van afschilferen of exfoliatie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 21/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoofdroos: waarom net ik? Geüpdatet op 11/10/2011 - 18h30

Hoofdroos is onschuldig, maar komt wel heel veel voor. Zowat de helft van de mensen heeft er last van, blijvend of tijdelijk. Iedereen wil de schilfers natuurlijk zo snel mogelijk kwijt. Maar wat is de oorzaak? Er zijn heel wat factoren die hoofdroos...

Schilfertjes: hoe raak je ze kwijt? Gepubliceerd op 17/11/2017 - 12h42

Schilfertjes, of met de wetenschappelijke naam pityriasis capitis, en ook nog roos of hoofdroos genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Een op de drie personen zegt er last van te hebben. Hoofdroos is erg hardnekkig en vraagt een aangepaste beha...

Schilfers? Doe iets aan de stress! Gepubliceerd op 17/02/2014 - 16h42

Stress is een van de factoren die schilfers verergeren. Hoe kunnen we onze stress verminderen om van de schilfers af te raken of het effect van anti-roosproducten te versterken? En zijn er nog factoren die we zelf in de hand hebben?

Mooi haar zonder schilfers Geüpdatet op 19/07/2011 - 10h23

Hoofdroos heeft de vervelende eigenschap dat het makkelijk terugkomt. Op zich is het onschuldig, maar het is niet bepaald esthetisch. Gelukkig valt er iets aan te doen. Sluit de uitlokkende factoren uit en probeer eens de producten tegen hoofdroos .

Meer artikels