• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Getuigenissen (0)

Hoofdpijn? Misschien zijn het de tanden wel!

Hoofdpijn? Misschien zijn het de tanden wel!

Tandpijn kan verschrikkelijk zijn, we weten het allemaal. Maar wist u ook dat onze tanden soms elders in ons lichaam pijn kunnen doen?

Sommige tandproblemen kunnen pijn in het hoofd veroorzaken.

Een woordje uitleg.

Tandpijn, hoofdpijn: wat is het verschil?

Het is niet altijd vanzelfsprekend om het onderscheid te maken tussen hoofdpijn of migraine en tandzeer.

Onze tanden zitten in ons hoofd; de pijn bij hoofd- en tandpijn ligt geografisch gezien dus dicht bij elkaar. Tandpijn is bovendien uitstralende pijn, waardoor we de indruk kunnen hebben dat de pijn van elders komt en niet van de tand zelf.

Zo komt het dat om het even welke tandpijn, ook de traditionele cariës, als hoofdpijn ervaren kan worden.
Omgekeerd kunnen we ook de indruk hebben dat een tand pijn doet terwijl het probleem in werkelijkheid niets met de tanden te maken heeft.

Tanden: occlusieproblemen en hoofdpijn

Er bestaat trouwens een specifieke categorie van gebitsproblemen die tot hoofdpijn kan leiden. Dat zijn de problemen van occlusie (beet) die zich voordoen als de bovenste en onderste tanden niet mooi op elkaar gezet kunnen worden.

Dat fenomeen - het wordt malocclusie of onvolkomen occlusie genoemd - heeft als gevolg dat de patiënt zijn mond niet kan volledig sluiten. De spieren die instaan voor het sluiten van de kaken werken dan continu, ook ‘s nachts.

De spanning die dat veroorzaakt in het gewricht tussen de kaken en de slapen (het zogenaamde temporomandibulair gewricht) manifesteert zich op verschillende manieren, zoals tandenknarsen ‘s nachts, slijtage van de tanden en – vaak - soms heel felle hoofdpijn. Soms is die pijn ook in de schouders, de nek en de rug te voelen.

Mensen met problemen in het temporomandibulaire gewricht kampen bovendien vaker dan de gemiddelde bevolking met migraine en hoofdpijn. Het is dus duidelijk dat de diagnose niet altijd makkelijk te stellen is.

Opmerking: ook de orthodontiebehandelingen waarbij de stand van de tanden en dus ook het evenwicht in de kaken veranderd worden, kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 17/10/2014

Bronnen: da Silva et al., Arq Neuropsiquiatr.2014 Feb;72(2):99-103. doi: 10.1590/0004-282X20130221. Gonçalves et al., Headache. 2010 Feb;50(2):231-41. doi: 10.1111/j.1526-4610.2009.01511.x. Epub 2009 Sep 14.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten