Hondsdolheid: waakzaamheid geboden

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 10/06/2003 - 00h00
-A +A

Hondsdolheid is een dodelijke zoönose (een ziekte bij dieren die kan worden overgedragen op de mens) die veroorzaakt wordt door een virus dat in het speeksel zit van besmette dieren. Het virus leidt tot een acute infectie van het centraal zenuwstelsel. Ook al is hondsdolheid (rabiës) in het westen bijna volledig uitgeroeid, de ziekte is nog altijd vrij sterk verspreid in de ontwikkelingslanden, vooral in Azië.

PUB

Sinds 2001 is Frankrijk rabiësvrij verklaard, tenminste als het om carnivoren (hond, vos) gaat, want de ziekte wordt nog altijd overgedragen door vleermuizen. Waakzaamheid is dus geboden, want amateur-chiropterologen (die het gedrag van vleermuizen bestuderen) lopen een extra risico om gebeten te worden. Ook reizigers en expatriates lopen gevaar om besmet te worden door dieren waarmee ze in het gastland in aanraking komen of door hun huisdieren. De illegale import van dieren uit enzoötiegebieden (gebieden waar hondsdolheid voorkomt) ten slotte houdt niet alleen een risico in voor de eigenaars, maar ook voor alle mensen en dieren die ermee in contact komen.

Wat zijn de oorzaken?

Een ARN-virus van het genre Lyssavirus. Het virus wordt overgedragen door beten of door een wonde te likken. De dragers zijn meestal wilde dieren (vossen, zwerfhonden of -katten die zelf gebeten zijn door een besmette vos, vleermuizen). Het virus zet zich vast op de zenuwcellen van de hersenen. De incubatietijd varieert van een paar dagen tot enkele maanden. De duur hangt af van de overgedragen virusdosis, de plaats van de beet en de ernst van de wonde. Hoe dichter de beet zich bij het centrale zenuwstelsel bevindt en hoe meer ze een gebied treft met veel zenuwuiteinden, hoe korter de incubatietijd.

Praktische tips

  • Let op voor dieren die een ongewoon gedrag vertonen (vooral voor vossen die niet weglopen als u dichterbij komt).
  • Zorg ervoor dat u niet gebeten kunt worden. Wees extra voorzichtig met kinderen die graag met dieren spelen.
  • Maak geen nachtwandelingen, want dan loopt u gevaar om gebeten te worden door een besmette vleermuis.
  • Raak nooit een ziek of dood wild dier aan.
  • Voer nooit illegaal niet-ingeënte dieren in in Frankrijk.
  • Ga na of uw huisdieren ingeënt zijn.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 10/06/2003 - 00h00 Histoire de la rage. J. Theorides. Masson. Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire (BEH) n°28/2001 : Recommandations sanitaires pour les voyageurs. Acha P.N.; Szyfres B.: Zoonoses et maladies transmissibles communes à l'homme et à l'animal. O.I.E.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hondenbeten: hoe reageren? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Het ergste risico in geval van een hondenbeet is de overdracht van hondsdolheid, een dodelijke ziekte. Daar komt nog bij dat bij de mens deze ziekte maandenlang kan sluimeren alvorens aan het licht te komen. Hoe moet men reageren?

Rabiës bij honden en katten Geüpdatet op 02/02/2005 - 00h00

Rabiës (hondsdolheid) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich in het lichaam verspreidt via de zenuwen. De ernst van de aandoening en het besmettingsgevaar voor de mens vereisen een doeltreffende preventie.

Hondsdolheid duikt op bij Parijs Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

In februari dook het dodelijke hondsdolheid op in de buurt van Parijs. Ruim honderd personen kregen een vaccin toegediend. Reden genoeg voor de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid om de regels rond reizen met dieren in herinnering te breng...

Wat te doen terwijl u op de dierenarts wacht? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Heeft uw hond een giftige stof binnengekregen of een ongelukje gehad? In afwachting dat de dierenarts er is, kunt u uw dier redden door bepaalde handelingen te verrichten of hem primaire medische hulp te verlenen. Maar er zijn ook dingen die u zeker...

Meer artikels