Hondenuitwerpselen: houd je stad proper!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 12/06/2007 - 00h00
-A +A

Teneinde de stad zo proper mogelijk te houden en de gezondheid van haar inwoners zoveel mogelijk te beschermen, zou elke burger die een hond als huisdier heeft, hem moeten leren waar hij zijn behoeften kan en mag doen, zodat de hygiënische regels die in de stad of streek van toepassing zijn, gerespecteerd kunnen worden.

PUB

Hondenpoep, een plaag voor elke stad!

Tegenwoordig leven in de Europese gezinnen steeds meer honden. Het zal je bijgevolg niet verbazen dat de hoeveelheid hondenuitwerpselen in dezelfde verhouding blijft toenemen. Elk jaar laten deze huisdieren inderdaad duizenden tonnen uitwerpselen achter tijdens hun dagelijkse wandelingen! Deze hondendrollen betekenen vanuit verschillende standpunten een echte overlast voor onze steden. De uitwerpselen die al te dikwijls de stoepen ontsieren, bevuilen niet alleen onze steden en de schoenen van de voetgangers, zij zijn eveneens regelmatig verantwoordelijk voor valpartijen die op hun beurt verwondingen kunnen veroorzaken. Daar komt nog bij dat wanneer de hond niet voldoende ontwormd is, zijn uitwerpselen parasieten kunnen bevatten die overdraagbaar zijn op de mens en die bijgevolg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid! Tot slot is het organiseren van een ophaaldienst voor hondenpoep een aangelegenheid die de gemeenten heel wat geld kosten. Tel daar het toezicht nog bij en de berisping van baasjes en honden die zich niet aan de regels houden en je komt tot een aanzienlijk budget.

Een zindelijk hondje...

Willen wij deze fecale overlast een halt toeroepen, dan moeten wij de hondjes zeer vroeg aanleren wat netheid is en wat van hen op dat gebied verwacht wordt. Vanaf de leeftijd van 2 maanden, moet de hond zo vaak mogelijk mee naar buiten. Zolang hij niet alle noodzakelijke inentingen gekregen heeft, moet daarbij elk contact met andere honden en hun uitwerpselen vermeden worden. Probeer zowat 8 keer per dag, en vooral na een dutje of een maaltijd, je hond mee te nemen zodat hij naast de stoep, in de straatgoot, zijn behoeften kan doen. Naarmate je steeds naar dezelfde plek terugkeert, zal het hem steeds beter lukken. Hij zal de achtergebleven geur herkennen en geneigd zijn om zijn behoeften op dezelfde plaats te doen. Wees geduldig indien het hem niet meteen lukt en maak desnoods een kleine wandeling. Vergeet hem na afloop niet even te strelen en geluk te wensen.
Dat zal voor hem het leerproces in elk geval nog versterken.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 12/06/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Scheidingsangst bij honden Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

Uw hond is braaf en rustig als hij bij u is. Maar als u weg gaat, treft u bij uw terugkomst een ravage aan: verscheurde zetels, urine en uitwerpselen op de vloer en afgematte buren wegens lawaaioverlast. Zo kan het niet verder!

Ik ben bang voor honden: wat moet ik doen? Geüpdatet op 03/04/2015 - 09h33

U hebt een soort zesde zintuig voor honden, u ziet ze al voor de anderen ze zien en u gaat aan de overkant van de straat lopen als u er van ver een ziet afkomen. U mijdt ook parken en bossen uit angst om een baasje met zijn viervoeter tegen te komen....

Yoga voor honden: ontspan u samen met uw hond! Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Canicross, agility en recenter nog dog dancing... het zijn allemaal disciplines die aan honden en hun baasjes de kans bieden om samen prettige dingen te doen en tegelijk iets te doen aan hun conditie. Sinds kort kunnen mensen en honden nu ook samen d...

Meer artikels