Anne Pensis, Dierenarts

Hondensporten: doe aan sport, samen met uw hond!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/09/2006 - 00h00
-A +A

Een hond heeft beweging nodig om zich goed te voelen en gezond te blijven. Er bestaan tal van sporten voor honden die de troeteldieren (en hun baasjes!) helpen om hun conditie op peil te houden en zich uit te leven. Ziehier enkele voorbeelden.

Agility

Zodra uw hond twaalf maanden is, kan hij de zogeheten 'toelating tot agility' afleggen. Als hij slaagt voor deze proef, krijgt u een getuigschrift als bewijs dat hij u gehoorzaamt. Eenmaal dit getuigschrift op zak kunt u hem beginnen te trainen voor de zogeheten agility- of behendigheidswedstrijden. Hierbij moet uw vriend een reeks hindernissen nemen (horden, loopbruggen, slaloms...), terwijl hij aan uw zijde stapt of loopt. Als uw hond te ver bij u vandaan loopt of de hindernis niet correct neemt, worden er strafpunten toegekend. Er zijn wedstrijden voor de 1ste, 2de en 3de graad agility. Honden die de wedstrijden in de eerste graad afleggen én slagen(d.w.z. het parcours foutloos afleggen), gaan over naar de tweede graad en zo verder.
Voor honden die ouder zijn dan zeven jaar bestaat er een speciale veteranenklasse.

Canicross

Bij een canicross wordt niet alleen uw vriend, maar wordt ook uzelf op de proef gesteld. U bent met elkaar verbonden met een twee meter lange jogginglijn, die bij u vastzit aan een heupgordel, en bij uw hond aan een tuigje. De opdracht is om samen in de kortst mogelijke tijd een vooraf vastgelegd parcours af te leggen. Voor fietsliefhebbers bestaat er een variant op deze discipline: de canicyclocross.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/09/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kies een hond die bij u past! Geüpdatet op 29/04/2008 - 00h00

Een hond in huis nemen doe je niet zomaar, het moet goed overwogen worden. Uw nieuwe vriend kan immers 8 tot 20 jaar uw huisgenoot worden! Hieronder vindt u enkele tips die u bij uw keuze kunnen helpen…

Heupdysplasie bij honden Geüpdatet op 01/06/2005 - 00h00

Heupdysplasie veroorzaakt artrose bij zeer jonge honden. Hoe vroeger de aandoening wordt gediagnosticeerd, des te sneller ze kan worden behandeld, zodat u uw vriend een goede levenskwaliteit en lange wandelingen met zijn lievelingsbaasje kunt bieden!

Meer artikels