Hondenbeten: preventie voor alles

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/09/2006 - 00h00
-A +A

Hondenbeten komen helaas vaak voor. De beten voorkomen is een noodzaak en de verantwoordelijkheid ligt grotendeels op de schouders van ouders en hondeneigenaars. Zij moeten aan jongeren duidelijk maken welke preventieve maatregelen noodzakelijk zijn.

PUB

Bijtende honden: in welke omstandigheden?

Het aantal kinderen dat per jaar gebeten wordt door een hond, wordt op 8.000 geschat, een cijfer dat sinds 1998 alleen maar stijgt. De belangrijkste slachtoffers zijn jonge kinderen van 1 tot 4 jaar, gevolgd door kinderen van 10 tot 13 jaar oud. Het gaat iets vaker om jongens dan om meisjes. De jongste kindjes worden vooral gebeten in het aangezicht (wangen, lippen, neus, oogleden), terwijl bij oudere kinderen vooral handen en kuiten geraakt worden, gevolgd door het gelaat. Sommige hondenbeten zorgen voor aanzienlijke esthetische en functionele letsels.
In zeven gevallen op de tien komt de hondenbeet van een hond uit de onmiddellijke omgeving van het kind en in een derde van de gevallen gaat het om een hond van het eigen gezin. In de overige gevallen gaat het om beten van vreemde honden op straat.

Hoe hondenbeten voorkomen?

De preventie van hondenbeten is een taak van ouders en hondenbezitters. Zij moeten waken over de kinderen en hen duidelijk maken dat een aantal regels gerespecteerd moeten worden.

  • Laat een kind nooit alleen met een hond
  • Sta een kind niet toe dat het zijn willetje oplegt aan de hond
  • Leer het kind de hond te respecteren (niet aan zijn staart trekken en ook niet aan zijn haren en zijn oren, enz.)
  • Maak het kind duidelijk dat het territorium van een hond gerespecteerd moet worden (de hond niet storen wanneer hij slaapt, eet, enz.).
  • Niet met de hond naar parken of speelpleinen gaan.
  • De hond op straat altijd aan de leiband houden.
  • Gevaarlijke honden moeten buitenshuis altijd een muilkorf dragen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/09/2006 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 8 september 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik ben bang voor honden: wat moet ik doen? Geüpdatet op 03/04/2015 - 09h33

U hebt een soort zesde zintuig voor honden, u ziet ze al voor de anderen ze zien en u gaat aan de overkant van de straat lopen als u er van ver een ziet afkomen. U mijdt ook parken en bossen uit angst om een baasje met zijn viervoeter tegen te komen....

Hondenbeten: hoe reageren? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Het ergste risico in geval van een hondenbeet is de overdracht van hondsdolheid, een dodelijke ziekte. Daar komt nog bij dat bij de mens deze ziekte maandenlang kan sluimeren alvorens aan het licht te komen. Hoe moet men reageren?

Hondsdolheid: waakzaamheid geboden Geüpdatet op 10/06/2003 - 00h00

Hondsdolheid is een dodelijke zoönose (een ziekte bij dieren die kan worden overgedragen op de mens) die veroorzaakt wordt door een virus dat in het speeksel zit van besmette dieren. Het virus leidt tot een acute infectie van het centraal zenuwstelse...

Meer artikels