Hondenbeten: preventie voor alles

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/09/2006 - 00h00
-A +A

PUB

Hoe reageren?

De meeste hondenbeten zijn goedaardig. Als dat niet het geval is, dan moet er snel ingegrepen worden en moet men naar een spoeddienst. Naast esthetische en functionele letsels is er ook een verhoogd risico op infectieuze aandoeningen. In een geval op de vier gaat de wonde infecteren en dat kan op zijn beurt voor ernstige letsels zorgen. Daarom moet elke wonde veroorzaakt door een hond zorgvuldig schoongemaakt worden met lichtjes stromend water om alle kiemen van de wonde en die van het hondenspeeksel te verwijderen. Dat schoonmaken moet zo'n 5 à 15 minuten na de hondenbeet aangehouden worden. Hoe langer men wacht, hoe groter het risico op infecties.
Ter preventie worden meestal antibiotica voorgeschreven.
Daarnaast moet men ook nagaan of het kind gevaccineerd is tegen tetanus.
Men moet ook weten of het kind gevaccineerd werd tegen hondsdolheid. Is dat niet het geval dan moet het vaccin vooralsnog toegediend worden.

Opgelet: de psychologische gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. U kunt met een kind dat door een hond gebeten werd, best een psycholoog raadplegen binnen de 48 uren na het ongeval.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/09/2006 - 00h00 Le Quotidien du médecin, 8 september 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB