Honden en katten: weggelopen, teruggevonden...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2015 - 09h48
-A +A

Hebt u zo-even een verdwaald dier opgevangen of is uw hond of kat spoorloos verdwenen? Reageer meteen door de juiste, eenvoudige, maar doeltreffende stappen te ondernemen!

PUB

U hebt een verdwaalde hond of kat gevonden: wat nu?

Elk jaar, worden talrijke honden en katten achtergelaten door weinig gewetensvolle eigenaars. Het gebeurt nochtans ook dat een huisdier verloren loopt nadat het een niet begeleid uitstapje of lange wandeling heeft gemaakt. Indien u een hond aantreft, waarvan u denkt dat hij weggelopen is, kan u best op zoek gaan naar een eventuele tatoeëring, meestal in de oren, de lies of op de buik. Is het dier niet getatoeëerd, dan brengt u het bij voorkeur naar een dierenarts die met een speciale microchiplezer kan nagaan of er ooit een microchip werd aangebracht. De eventuele eigenaar kan daarna zijn hond komen terughalen. Het nummer van de microchip of van de tatoeëring is opgenomen in een nationaal register, samen met de gegevens van de eigenaar.
Indien u echter over geen enkel identificatiegegeven beschikt, zou de zoektocht naar de eigenaar van de verdwaalde hond wel eens heel moeilijk kunnen worden. Contacteer de lokale politie en dierenasiels.
Misschien heeft iemand de verdwijning van het dier al gemeld. Soms volstaat een berichtje ergens in de wijk of op een prikbord bij de dierenarts of in een winkel om eigenaar en huisdier opnieuw samen te brengen.

Adoptie van een gevonden dier

Stel dat u een op de openbare weg loslopend dier opvangt dat op geen enkele manier geïdentificeerd kan worden (tatoeëring, microchip, halsketting), de eigenaar blijft onvindbaar en u wilt het dier adopteren. In dat geval moet u, vanaf de dag dat u het dier gevonden hebt, een termijn van 45 dagen in acht nemen alvorens u het op uw naam mag laten registreren. Indien u een dier wil adopteren, waarvan de afkomst u totaal onbekend is, is het aan te raden om even bij de dierenarts langs te gaan om u te verzekeren dat het dier in goede gezondheid verkeert.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 21/08/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2015 - 09h48
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Gezondheid huisdieren: chirurgische ingreep Geüpdatet op 26/08/2008 - 00h00

Sterilisatie, verwijdering van tandsteen, wegnemen van een tumor en breuken horen bij de talrijke redenen die voor uw kat of hond een chirurgische ingreep noodzakelijk kunnen maken. U kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen zodat de ingreep voor u...

Adopteer uw hond volledig legaal! Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

De adoptie van een hond is dikwijls een mooie gebeurtenis die het begin markeert van een lang vriendschapsverhaal. Opdat die adoptie een mooie herinnering zou blijven, is het wel nodig de regels en zijn rechten te kennen zodat alles volgens het boekj...

Meer artikels