• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Honden en katten: weggelopen, teruggevonden...

Honden en katten: weggelopen, teruggevonden...

Hebt u zo-even een verdwaald dier opgevangen of is uw hond of kat spoorloos verdwenen? Reageer meteen door de juiste, eenvoudige, maar doeltreffende stappen te ondernemen!

U hebt een verdwaalde hond of kat gevonden: wat nu?

Elk jaar, worden talrijke honden en katten achtergelaten door weinig gewetensvolle eigenaars. Het gebeurt nochtans ook dat een huisdier verloren loopt nadat het een niet begeleid uitstapje of lange wandeling heeft gemaakt. Indien u een hond aantreft, waarvan u denkt dat hij weggelopen is, kan u best op zoek gaan naar een eventuele tatoeëring, meestal in de oren, de lies of op de buik. Is het dier niet getatoeëerd, dan brengt u het bij voorkeur naar een dierenarts die met een speciale microchiplezer kan nagaan of er ooit een microchip werd aangebracht. De eventuele eigenaar kan daarna zijn hond komen terughalen. Het nummer van de microchip of van de tatoeëring is opgenomen in een nationaal register, samen met de gegevens van de eigenaar.
Indien u echter over geen enkel identificatiegegeven beschikt, zou de zoektocht naar de eigenaar van de verdwaalde hond wel eens heel moeilijk kunnen worden. Contacteer de lokale politie en dierenasiels.
Misschien heeft iemand de verdwijning van het dier al gemeld. Soms volstaat een berichtje ergens in de wijk of op een prikbord bij de dierenarts of in een winkel om eigenaar en huisdier opnieuw samen te brengen.

Adoptie van een gevonden dier

Stel dat u een op de openbare weg loslopend dier opvangt dat op geen enkele manier geïdentificeerd kan worden (tatoeëring, microchip, halsketting), de eigenaar blijft onvindbaar en u wilt het dier adopteren. In dat geval moet u, vanaf de dag dat u het dier gevonden hebt, een termijn van 45 dagen in acht nemen alvorens u het op uw naam mag laten registreren. Indien u een dier wil adopteren, waarvan de afkomst u totaal onbekend is, is het aan te raden om even bij de dierenarts langs te gaan om u te verzekeren dat het dier in goede gezondheid verkeert.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2015
Origineel artikel geschreven door op 21/08/2007

Vindt u het artikel interessant?