• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Homeopathie mag, maar niet door om het even wie

Artikel gepubliceerd door op 16/07/2013


Homeopathie mag, maar niet door om het even wie

Homeopathie kent almaar meer succes. Het is nog altijd niet wetenschappelijk bewezen dat deze geneeswijze werkt, maar uit tal van peilingen blijkt dat de mensen die ervoor kiezen heel tevreden zijn.

Beoefenen van homeopathie is voortaan beperkt tot bepaalde medische beroepen

De homeopathiepraktijk (dat wil zeggen het ontvangen van patiënten en het aanbevelen van de beste behandeling) is momenteel niet gereglementeerd. Iedereen kan het bij manier van spreken dus beoefenen. Momenteel zijn in België 340 homeopaten lid van een beroepsvereniging. Drie vierde daarvan zijn artsen, maar 20% heeft geen enkele medische of paramedische vorming. Nochtans maakt 40% van de Belgische bevolking gebruik van homeopathie. De homeopathische remedies hebben inderdaad geen bijwerken of contra-indicaties en zijn dus zonder gevaar. Maar dat wil nog niet zeggen dat om het even wie ze mag voorschrijven. Iedereen die mensen ontvangt die bezorgd zijn om hun gezondheid zou een opleiding moeten gevolgd hebben om die patiënten te kunnen behandelen.

Daarom heeft de Ministerraad beslist dat voortaan alleen bepaalde professionele gezondheidswerkers homeopathie mogen beoefenen. Het gaat om artsen, tandartsen en vroedvrouwen.

Homeopathie toegelaten en dus gereglementeerd

Deze beslissing is de meest recente stap in een piste die in 1999 van start ging met de wet Colla. Deze wet beoogde een erkenning van bepaalde therapeutische alternatieven (onder meer ook voor osteopathie). Maar de erkenning brengt een wens tot regulering mee. Alleen erkende beoefenaars hebben voortaan dus het recht om de betreffende geneeswijzen uit te oefenen. Twee voorwaarden moeten hiervoor vervuld zijn: kandidaten moeten een passende studie hebben gevolgd en ze moeten zich de hele duur van hun professionele loopbaan blijven bijscholen. Voor homeopathie wordt dat nu ook concreet gemaakt.

Moeten we blij zijn of ons zorgen maken?

Dat is moeilijk te zeggen. De meningen zijn trouwens verdeeld, ook onder de beoefenaars van de alternatieve geneeswijzen. Sommige zijn nu gerustgesteld omdat hun klanten niet langer bij onvoldoende geschoolde mensen terecht zullen komen. Andere zijn van mening dat de grote verdienste van de alternatieve geneeswijzen net is dat ze niet "geformateerd" zijn en dat ze nu eigenlijk gekortwiekt worden door ze aan dezelfde wetten te onderwerpen als de andere geneeswijzen. Maar ook de tegenstanders van homeopathie zijn het niet allemaal eens met de genomen beslissing! Sommige vinden het een goede zaak dat voortaan niet iedereen zich zo maar kan bemoeien met de gezondheid van de mensen. Andere vinden dat door deze regeling homeopathie als geneeswijze nu impliciet een vorm van doeltreffendheid toegekend krijgt die ze niet heeft.

Het is dus moeilijk om absolute uitspraken te doen en te zeggen of de wetgeving goed of slecht is. We zullen de gevolgen trouwens maar op lange termijn kunnen beoordelen. Eén ding is alvast zeker: als we gezondheidsproblemen hebben die na een eerste behandeling niet opgelost raken, moeten we naar een dokter - of de verstrekker van de eerste behandeling nu een homeopaat of een professionele gezondheidswerker is, of beide, maakt niet uit!

Artikel gepubliceerd door op 16/07/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Stress verhelpen zonder geneesmiddelen

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 09:28

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Belgen nemen te veel slaaptabletten, kalmeermiddelen en angstremmers Volgens de recentste cijfers – ze dateren wel al van 2008 - zou 15% van de Belgen ouder dan 15 jaar de twee afgelopen weken ...

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden