Homeopathie: inefficiënt tegen astma

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00
-A +A

De homeopathische granules die worden gebruikt bij de behandeling van astma, zijn niet efficiënt. Een studie uitgevoerd bij patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijten, heeft geen enkel nuttig effect van deze behandeling kunnen aantonen. Deze resultaten beperken het actieterrein van deze behandeling, maar stellen daarom niet alle indicaties van homeopathie in vraag...

PUB

Homeopathie is een zgn. zachte geneeswijze, die een alternatief of een aanvulling is op de klassieke geneeskunde (of allopathie). Homeopathie wordt vooral gebruikt als basisbehandeling om de symptomen van bepaalde aandoeningen te voorkomen of te verlichten. Homeopathie wordt vaak vermoed bij personen die aanleg hebben voor allergieën en de manifestaties ervan, zoals astma of eczeem.Maar homeopathie heeft ook tegenstanders. Sommigen argumenteren dat de actieve bestanddelen in de korrels dermate verdund zijn dat er nog slechts een fractie (of helemaal niets) van de moleculen overblijft die enig effect kunnen hebben op het lichaam.

Psychologisch effect!

Een studie die recent in het British Medical Journal werd gepubliceerd, onderzocht het nut van homeopathie bij de behandeling van astma bij personen die allergisch zijn voor huisstofmijten.De 242 astmapatiënten die in deze studie werden opgenomen, werden in twee groepen ingedeeld. De ene groep kreeg granules met huisstofmijten in een verdunning van 30 CH, de andere groep kreeg placebo (granules zonder actief bestanddeel).De patiënten werden gedurende 16 weken gevolgd, waarna hun toestand werd geëvalueerd.Resultaat: noch de longfunctie noch respiratoire capaciteit was verbeterd in de groep homeopathie ten opzichte van de placebogroep. Ook de patiënten zelf rapporteerden geen verbetering ten opzichte van de controlegroep.De artsen rapporteerden ook dat de proefpersonen, ongeacht de groep waartoe ze behoorden, zich beter voelden als men zich om hen bekommerde. Met andere woorden, het psychologisch effect is een belangrijke factor in de behandeling van deze ziekte.De resultaten van deze studie betekenen niet dat homeopathie als dusdanig niet efficiënt is, maar wel dat homeopathie niet nuttig is bij de behandeling van astmapatiënten die allergisch zijn voor huisstofmijten. Bij deze aandoening wordt dus de voorkeur gegeven aan meer klassieke behandelingen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 18/03/2002 - 00h00 BMJ 2002; 324: 498-9, 520-3.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Allergie en parallelle geneeskunde Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Bij een allergische reactie van het type rinitis en astma , zoekt een groot deel van de bevolking vaak of occasioneel zijn heil in alternatieve geneeswijzen als acupunctuur, homeopathie en fytotherapie. Maar zijn die echt doeltreffend tegen allergieë...

Astma: ontgoocheling van de acupunctuur Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Bij vele ziekten wordt acupunctuur toegepast. Ook bij astma. Maar volgens de resultaten van een wetenschappelijke studie zou acupunctuur geen effect hebben op de astmasymptomen.

Meer artikels