Homeopathie: de basisprincipes

Homeopathie: de basisprincipes

Homeopathie wordt door sommigen verguisd en door anderen opgehemeld. Geen enkele alternatieve geneeswijze heeft allicht al zoveel inkt doen vloeien. Nochtans weten de critici maar ook de gebruikers niet altijd hoe ze precies werkt.

Een korte kennismaking...

Gelijksoortigheidsprincipe en verdunning, de twee basisprincipes van homeopathie

Homeopathie berust op het gelijksoortigheidsprincipe. Dat wil zeggen dat men ervan uitgaat dat een stof die een bepaald effect heeft het omgekeerde effect zal hebben als die is verdund tot een zogeheten infinitesimale dosis. Zo gebruikt men vaak een homeopathisch middel op basis van brandnetel om bepaalde vormen van jeuk te behandelen.

De productie van homeopathische middelen gebeurt in verschillende stappen. Eerst wordt de stof vermalen met een oplosmiddel (alcohol) en daar een tijd in geweekt. Zo ontstaat de moedertinctuur of het actieve bestanddeel. De niet oplosbare stoffen worden tot poeder herleid. Het actieve bestanddeel wordt dan verdund in een grote hoeveelheid zuiver water en daarna geschud. Het verkregen mengsel wordt vervolgens opnieuw verdund in water, opnieuw geschud, zolang tot men het middel verkrijgt dat uiteindelijk in de handel komt. Dat is meestal in de vorm van korrels, maar er bestaan ook druppels, zalfjes, homeopathische ampullen en andere.

De verdunning gebeurt volgens duidelijk omschreven regels en een actief bestanddeel is doorgaans in verschillende graden van verdunning te krijgen. Op het voorschrift voor het homeopathisch middel staat de gewenste verdunning trouwens duidelijk vermengd. Maar het actieve bestanddeel is altijd zodanig verdund dat het met de huidige wetenschappelijke instrumenten niet is op te sporen in het eindproduct.

Regels voor homeopathische behandelingen

Homeopaten raden altijd aan om enkele maatregelen in acht te nemen zodat de behandeling optimaal effect heeft:

  • Laat de korrels onder de tong smelten zodat het product rechtstreeks in de bloedsomloop terechtkomt.
  • Drink tijdens de behandeling liefst geen thee of koffie, en mijd ook munt of kamfer

 

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 14/12/2010

Bronnen: Dr M. Levat, C.-A. Pigeot, P. Sietiey, J.-M. Tétau, Homeo Guide, uitgeverij Hachette pratique / Similia

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Waar is homeopathie goed voor?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden