Hoge bloeddruk? Verminder uw zoutverbruik

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 13/02/2007 - 00h00
-A +A

1.200.000 Belgen van boven de 15 hebben een te hoge bloeddruk. Specialisten raden met klem aan om het gebruik van zout te verminderen.

PUB

Over het verbruik van zout in België is geen recente informatie beschikbaar.
Maar als we kijken naar het aantal hypertensielijders en het geschatte aantal dat geen weet heeft van zijn toestand, zou minder zout eten zeker geen slechte zaak zijn ...

Zout, het zit overal

Ongeveer een vierde van de hoeveelheid natrium die we binnenkrijgen, komt uit het zout dat bij de productie van levensmiddelen wordt gebruikt (bouillons, charcuterie, kaas, snacks, brood, enz.). Het zou een goede zaak zijn als de voedingsindustrie minder zout zou gaan gebruiken in de eetwaren (vooral in brood, na het zoutvatje de belangrijkste bron van zout op ons bord), maar ook thuis zouden we de gewoonte moeten aannemen om minder zout te gebruiken bij het bereiden van het eten en om ook geen extra zout te gebruiken aan tafel. Dat kan heel eenvoudig beginnen met niet langer systematisch zout toe te voegen aan een schotel zonder die eerst te hebben geproefd...

Minder zout volstaat niet

De meeste studies tonen aan dat de bloeddruk vermindert als het verbruik van zout beperkt wordt. Het effect is wel meer uitgesproken bij mensen die last hebben van hoge bloeddruk dan bij mensen met overgewicht of bejaarden. Bij deze twee laatste groepen is de gunstige invloed niet altijd meetbaar. Een hogere inname van kalium daarentegen helpt de bloeddruk naar beneden te krijgen. Dat verschijnsel zou kunnen verklaard worden door het feit dat kalium de uitscheiding van natrium bevordert en door de vasoactieve effecten ervan op de bloedvaten (in dit geval bloedvatverwijdend). Dit fenomeen doet zich ook voor bij een hoog verbruik van kalk, omega 3 en magnesium, en als men regelmatig aan sport doet en beweegt. Met andere woorden: onze manier van leven beïnvloedt onze bloeddruk aanzienlijk, nog meer zelfs dan zout .

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 13/02/2007 - 00h00 Bron: www.eufic.org
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Plantaardige olie: de wraak van omega 6... Gepubliceerd op 10/03/2015 - 16h47

De voorbije jaren zijn de omega-3-vetzuren de hemel in geprezen, en dat ten koste van de omega-6-vetzuren die als schadelijk werden bestempeld voor hart en bloedvaten. De American Heart Association (AHA) heeft onlangs een wetenschappelijk advies gepu...

Zout en bloeddruk: nieuwe inzichten Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Een studie trekt de gegrondheid van de huidige norm voor het zoutverbruik - minder dan 5 gram per dag, de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie - in twijfel. Hoe zit het nu? Is zout uit de voeding bannen beter voor de bloeddruk dan de bloed...

Waaraan herkent u hypertensie? Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h24

Arteriële hypertensie is een permanent abnormaal verhoogde bloeddruk. Meestal treden daarbij geen symptomen op. Daarom weten veel mensen met hypertensie niet eens dat ze er last van hebben. Het is nochtans een risicofactor voor hart- en vaatziektes ....

Meer artikels