• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Hoe werkt een zwangerschapstest?Een zwangerschap is een ingrijpend moment in het leven van een vrouw De eerste dagen zijn dan ook altijd heel spannend... Is het gelukt of niet? Alleen een zwangerschapstest kan definitief uitsluitsel geven. Hoe werkt zo'n test? En vooral: hoelang moet u wachten om een zwangerschapstest te doen?

De tekenen van een zwangerschap


De eerste aanwijzing van een zwangerschap is het uitblijven van de maandstonden. Maar bij vrouwen met een onregelmatige cyclus is dat niet per se het eerste signaal. Ook andere symptomen kunnen al heel vroeg in de richting van een zwangerschap wijzen, zoals gespannen borsten, misselijkheid, grotere gevoeligheid voor bepaalde geuren (parfum, tabak, voedingsmiddelen,...), slaperigheid, vaginale afscheiding, enz. Maar de enige manier om echt zeker te zijn is een meting van het hormoongehalte.

De werking van zwangerschapstests


Zodra de bevruchting heeft plaatsgehad, begint het lichaam het hormoon HCG (Human Chorionic Gonadotrophine) te produceren. Dat hormoon houdt de eileiders onder controle en verhindert dat de maandstonden doorbreken waardoor het eitje zich in de baarmoeder kan nestelen.
Het is precies dat hormoon dat bij een zwangerschapstest wordt gemeten, omdat het gehalte bij een zwangerschap snel en sterk stijgt. Ter info: vanaf een week na de bevruchting verdubbelt het HCG-gehalte de eerste 3 maanden van de zwangerschap. om de andere dag

Artikel gepubliceerd door op 19/04/2010

Bronnen: Hélène Kosmadikis, Mon agenda grossesse, Uitgeverij Leduc.

Vindt u het artikel interessant?