Hoe weet ik of ik eierstokcysten heb?

Geüpdatet door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 09h56
-A +A

Cysten komen zowat overal in ons lichaam voor, zo ook in de eikerstokken (ovaria).

Gelukkig zijn eierstokcysten meestal onschadelijk. Een overzicht van de symptomen, oorzaken en diagnose.

Wat zijn eierstokcysten of ovariumcysten?

Een eierstokcyste is een blaasje in de eierstok dat bestaat uit vocht.
“Dergelijke cysten komen vaak voor en veroorzaken meestal geen symptomen” vertelt prof. Vergote, diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde aan het UZ Leuven.

Dus ze kunnen geen kwaad? 
“Dat hangt er van af om welke ovariumcysten het gaat” antwoordt prof. Vergrote. “De meest voorkomende vorm, de functionele cyste, is bijvoorbeeld goedaardig. Ze ontstaat tijdens de eisprong en verdwijnt meestal vanzelf.”

Hoe ontstaan ovariumcysten?

“Naast de functionele ovariumcyste bestaan er nog andere, neoplastische (nieuw gevormde) cysten” gaat prof. Vergote verder. “Dergelijke cysten kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Ze zijn een gevolg van de abnormale groei van bepaalde cellen. Tot de meest voorkomende behoren de dermoïdcyste, ook wel het ‘wondergezwel’ genoemd en het cysteadenoom.”

In sommige gevallen worden ovariumcysten veroorzaakt door bepaalde aandoeningen, zoals endometriose of het polycysteus ovariumsyndroom.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 24/02/2014 - 10h12 en geüpdatet door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 09h56

Interview van Prof. dr. Ignace Vergote, diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde aan het UZ Leuven.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Van ovariumcyste tot … eierstokkanker Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h07

Een ovariumcyste is een meestal goedaardig gezwel van de eierstok , maar als hij kwaadaardig is, gaat het wel om eierstokkanker . Hoewel cysten vaak voorkomen, zijn kankertumoren in dit geval vrij zeldzaam.

Chalazions: hou ze in het oog! Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h14

Een chalazion (ook wel hagelkorrel of strontje genoemd) is een kleine cyste die zich vormt aan de binnenkant van het ooglid. Het is meestal goedaardig, maar heeft wel de kwalijke neiging om terug te keren.

Endometriose: welke symptomen zijn alarmerend? Gepubliceerd op 01/12/2015 - 12h14

Endometriose zou voorkomen bij een vrouw op de tien in de leeftijdscategorie van twintig tot veertig jaar. De ziekte is te wijten aan de aanwezigheid van menstruatiebloed buiten de baarmoeder. Het bloed belandt in de buikholte en dat leidt tot pijnli...

Meer artikels