Hoe weet ik of ik eierstokcysten heb?

Geüpdatet door Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste op 10/02/2016 - 09h56
-A +A

Cysten komen zowat overal in ons lichaam voor, zo ook in de eikerstokken (ovaria).

Gelukkig zijn eierstokcysten meestal onschadelijk. Een overzicht van de symptomen, oorzaken en diagnose.

PUB

Wat zijn eierstokcysten of ovariumcysten?

Een eierstokcyste is een blaasje in de eierstok dat bestaat uit vocht.
“Dergelijke cysten komen vaak voor en veroorzaken meestal geen symptomen” vertelt prof. Vergote, diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde aan het UZ Leuven.

Dus ze kunnen geen kwaad? 
“Dat hangt er van af om welke ovariumcysten het gaat” antwoordt prof. Vergrote. “De meest voorkomende vorm, de functionele cyste, is bijvoorbeeld goedaardig. Ze ontstaat tijdens de eisprong en verdwijnt meestal vanzelf.”

Hoe ontstaan ovariumcysten?

“Naast de functionele ovariumcyste bestaan er nog andere, neoplastische (nieuw gevormde) cysten” gaat prof. Vergote verder. “Dergelijke cysten kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Ze zijn een gevolg van de abnormale groei van bepaalde cellen. Tot de meest voorkomende behoren de dermoïdcyste, ook wel het ‘wondergezwel’ genoemd en het cysteadenoom.”

In sommige gevallen worden ovariumcysten veroorzaakt door bepaalde aandoeningen, zoals endometriose of het polycysteus ovariumsyndroom.

Initialement publié par Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste le 24/02/2014 - 10h12 et mis à jour par Emily Nazionale, gezondheidsjournaliste le 10/02/2016 - 09h56

Interview van Prof. dr. Ignace Vergote, diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde aan het UZ Leuven.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Van ovariumcyste tot … eierstokkanker Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h07

Een ovariumcyste is een meestal goedaardig gezwel van de eierstok , maar als hij kwaadaardig is, gaat het wel om eierstokkanker . Hoewel cysten vaak voorkomen, zijn kankertumoren in dit geval vrij zeldzaam.

Het polycysteus ovariumsyndroom Geüpdatet op 26/08/2008 - 00h00

Het is een syndroom, een geheel van symptomen: acne, mannelijke lichaamsbeharing, menstruatiestoornissen, ovariumcysten, en nog meer. Het polycysteus syndroom (PCOS) is een vaak voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid en het gaat meestal gepaard met...

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek! Gepubliceerd op 31/01/2012 - 10h31

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst , kan men meestal de oorsprong e...

Chalazions: hou ze in het oog! Gepubliceerd op 21/05/2013 - 14h14

Een chalazion (ook wel hagelkorrel of strontje genoemd) is een kleine cyste die zich vormt aan de binnenkant van het ooglid. Het is meestal goedaardig, maar heeft wel de kwalijke neiging om terug te keren.

Meer artikels