Hoe vraagt u opslag van uw loon?

Geüpdatet door Psychonet Production, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/04/2014 - 15h39
-A +A

U wilt onderhandelen over loonopslag? Psychiater en consultant François Lelord* geeft u enkele gulden tips om uw baas te overtuigen!

Identificeer uw angst

Loonsverhoging vragen roept bij velen een lichte angst op. "Identificeer uw angst, om ze beter te kunnen bestrijden", raadt Francois Lelord aan. "Misschien bent u bang om als te veeleisend over te komen, uw chef te irriteren of, als hij weigert, vernederd te worden als een kind." Hebt u te weinig zelfvertrouwen, dan bestaat het risico dat u minder zelfzeker overkomt en geen loonopslag durft te vragen.

In dat geval moet u absoluut "repeteren" om die angst te bestrijden.

Bereid het onderhoud voor

Kies in de eerste plaats het juiste moment om uw verzoek te formuleren. Als u goed gepresteerd hebt bijvoorbeeld, na een succesvolle opdracht of als het bedrijf puike resultaten haalt.

En ga vervolgens aan de slag! "Denk na over uw argumenten en zet ze op papier", vervolgt Francois Lelord.

"En oefen vooral met een vriend(in), om te anticiperen op de reacties van uw baas." Op die manier kunt u uw stem oefenen en uw houding aanpassen aan de opmerkingen die u krijgt.

Initialement publié par Psychonet Production, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 23/09/2003 - 00h00 et mis à jour par Psychonet Production, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 30/04/2014 - 15h39

* François Lelord schreef samen met Christophe André het boek 'La force des émotions' ('De kracht van emoties'), verschenen bij uitgeverij Odile Jacob.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe krijgt u erkenning bij uw baas? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 15h50

Uw baas is belangrijk, want van hem of haar hangt af hoe u zich voelt in uw baan. Maar er is nog meer. Ook uw professionele carrière, de sfeer tussen de collega's, het succes van de projecten waar u aan meewerkt en natuurlijk ook uw loon aan het eind...

Hoe kritiek op een collega uiten? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 16h20

Als collega's hun werk afroffelen of menen dat alles veroorloofd is, zou men hen wel eens van antwoord willen dienen. Maar hoe kan men een medewerker bekritiseren? Enkele tips van psychiater en consulent François Lelord.

Meer artikels