PUBLICITÉ

Hoe voorkomt u een uitbraak van acne na de zomer?

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 14/08/2015 - 11h16
-A +A

In zomers met veel zon krijgen mensen met acne even respijt. Door de zon wordt hun huid droger en bruin, waardoor ze de indruk krijgen dat hun huidaandoening stilaan verdwijnt. Maar voor die zomerse wittebroodsweken betalen ze een hoge prijs. Enkele tips om het heropflakkeren van acnepuistjes in het najaar te voorkomen.

PUB

Acne, het drievoudig effect van de zon

De angst voor opstoten na de vakantie is een terechte zorg voor mensen met acne. In België zijn dat vooral tieners, al kampt ook 20% van de volwassen vrouwen met de aandoening. Hoewel er geen exacte cijfers bestaan over het voorkomen van acne door blootstelling aan de zon, stellen de dermatologen het fenomeen elk jaar na de zomer opnieuw vast.

Op zich veroorzaakt de zon geen acne. Globaal gesproken wordt acne zelfs beter door de zon, en wel door drie processen. Aan de ene kant droogt de zon de overmatige talgafscheding uit. Anderzijds remt ze de vermeerdering van de bacterie die verantwoordelijk is voor acne (propionibacterium acnes). Die bacterie zit van nature in onze huidklieren. De retentionele vormen van acne (mee-eters en witte puntjes, de zogenaamde microcysten) hangen af van de aard van de huid en van hormonen, de overgang naar de inflammatoire vormen (rode puistjes of papels) is te wijten aan een te grote woekering van de microbe. Het derde fenomeen in de zomer - ultraviolette straling (UV), vooral van het type A - veroorzaakt een verdikking van de opperhuid. Aan het eind van de zomer leidt deze verdikte oppervlakkige huidlaag automatisch tot de vorming van nieuwe mee-eters: de zon is verdwenen, de talgklieren openen zich weer en rond september-oktober stelt men dan een uitbraak van acne vast. Deze nieuwe uitbraak treft zonder onderscheid mensen met acne of een gevoeligheid voor acne van zowel de retentionele als inflammatoire vorm (het merendeel heeft een gemengde vorm van acne). Vooral de vatbaarheid van de individuele patiënt speelt hierbij een rol. “Daarom laat ik de patiënten die aan het eind van de lente gestopt zijn met hun acnebehandeling in oktober systematisch op consult komen”, zegt prof. Brigitte Dréno, hoofd van de afdeling dermatologie, directeur van de Unité Thérapie Cellulaire et Génique (CHU van Nantes) en lid van de Groupe Expert Acné (GEA). “Want als ze een nieuwe opstoot van acne zouden krijgen, dan is het dan.”

Niet verwarren met mallorca-acne

Deze nieuwe uitbraak van puistjes doet zich voor op een huid die al acne heeft of tot voor kort nog acne had. Een andere, veel zeldzamere vorm kan totaal onverwacht optreden. Het gaat dan om de zogenaamde mallorca-acne, genoemd naar het eiland in de Balearen. Een felle zweetproductie op een huid met overmatige talgafscheiding, ook al is die beperkt, lokt dan een bruuske ontstekingsreactie uit. Deze pseudoacne heeft niets te maken met een allergie voor de zon. “Het gaat hier om folliculitis of een ontsteking van de haarzakjes, aldus prof. Dréno. Deze acne komt vaak voor in het gezicht, de halsuitsnijding en op de schouders. Mannen, vrouwen of tieners, iedereen kan erdoor getroffen worden“. In tegenstelling tot echte acne gaan de huidletsels van deze zonneacne of mallorca-acne na een paar weken vanzelf weg.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 14/08/2015 - 11h16

Interview met prof. Brigitte Dréno, hoofd van de afdeling dermatologie, directeur van de Unité Thérapie Cellulaire et Génique (CHU van Nantes) en lid van de Groupe Expert Acné (GEA).).

Development and evaluation of a global acne severity scale (GEA scale) suitable for France and Europe. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2011 25:43-48. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ