Hoe verzorg ik wratten?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/08/2012 - 09h17
-A +A

Wratten zijn ongevaarlijk, maar wel besmettelijk.

Soms geven ze hinder en ze zijn ook niet bepaald esthetisch. Hoe raakt u ze kwijt?

Welke behandelingen bestaan er momenteel voor wratten?

Wanneer moet u een wrat verzorgen?

Wratten zijn kleine vergroeiingen van de huid die sterk kunnen verschillen in grootte en aantal. Sommige wratten groeien in groepjes, andere afzonderlijk. Vaak verschijnen ze op de voetzolen of op de handen.

Wratten komen heel veel voor bij kinderen en jonge volwassen.  Ze zijn goedaardig en verdwijnen meestal na enkele maanden vanzelf.

Maar soms zijn ze hardnekkig, breiden ze zich uit en geven ze behoorlijk wat hinder. Bovendien bestaat het gevaar dat andere mensen besmet raken. In dat geval moet u ingrijpen en ze laten verwijderen.

Goed om te weten: condyloma of vijgwratten zijn genitale wratten..Ze lijken op gewone wratten maar nestelen zich rond de vulva of schaamspleet, de anus en de penis. Ze behoren tot de seksueel overdraagbare aandoeningen.

 

Wratten: behandeling door de huisarts of een dermatoloog

De arts kan vaststellen dat het wel degelijk om wratten en niet om condyloma (vijgwratten) gaat. Na de diagnose kiest hij de meest geschikte behandelingsmethode:

  • Verwijderen van de wrat met een curette (schraper), een operatiemesje of met een elektrisch toestel.
  • Wegbranden van de wrat met salicylzuur.
  • Verschroeien door koude met vloeibaar stikstof (cryotherapie).
  • Verschroeien met de laser.

Opgelet: voor sommige van deze behandelingen zijn meerdere sessies nodig.

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op 20/08/2012 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/08/2012 - 09h17

Le guide de l’automédication, Editions Vidal. 1001 remèdes maison, Éditions Sélection Reader’s Digest, Secrets des médecines alternatives, Éditions Sélections Reader’s Digest, Médicaments sans ordonnance, Pr Jean-Paul Giroud, Éditions de la Martinière.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Wratten? Meteen ingrijpen! Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h25

Zowel kinderen als volwassenen kunnen wratten krijgen op hun voetzool, voor ongeveer 10% van de bevolking zijn wratten een feit. Wratten kunnen het hele jaar door optreden en nog vaker tijdens de zomer. Om het euvel te voorkomen, zijn er twee basisma...

Hebt u genitale wratten? Geüpdatet op 03/01/2012 - 14h56

Genitale wratten , ook wel condylomen of ‘vijgwratten’ genoemd, komen vrij vaak voor bij seksueel actieve mensen. Over het algemeen zijn ze goedaardig, maar oncomfortabel en zeer besmettelijk. Daarom moeten ze ook snel behandeld worden.

Wratten, wat kan u er thuis tegen doen? Gepubliceerd op 19/08/2013 - 15h56

Een wrat verdwijnt vaak vanzelf. Toch start u beter een behandeling, om te vermijden dat de wrat uitbreidt, of dat u anderen besmet. Met een behandeling op basis van salicylzuur of op basis van cryotherapie (bevriezing) kunt u trouwens zelf beginnen.

Meer artikels