Hoe verwikkelingen van diabetes voorkomen?

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 13/11/2012 - 11h56
-A +A

Diabetes kan ernstige complicaties veroorzaken die een heuse handicap kunnen zijn in het dagelijks leven.

Maar zover hoeft het niet te komen, want u kunt deze verwikkelingen perfect voorkomen. Krijgt u er toch mee te maken, dan hebt u er alle baat bij om die complicaties vroegtijdig te laten opsporen.

Zo beperkt u het risico dat ze nog verergeren.

Om welke complicaties gaat het precies en hoe kunt u de complicaties van diabetes voorkomen?

PUB

Diabetes verhoogt de gevoeligheid voor complicaties

Te veel suiker in het bloed is op termijn schadelijk voor:

 •  het hart- en bloedvatenstelsel,

 • de nieren

 • de perifere zenuwen

 • de ogen

Maar elke diabetespatiënt kan voorkomen dat hij die complicaties krijgt. De belangrijkste maatregel is een goede controle van de bloedsuikerspiegel zodat de waarden normaal blijven.

Patiënten moeten zich ook houden aan de adviezen van de arts rond voedingshygiëne, lichaamsbeweging en bloedsuikerspiegelverlagende geneesmiddelen.

En ze moeten jaarlijks een aantal onderzoeken laten doen (ogen, albuminurie (eiwit in de urine), onderzoek van de voeten enz.) om mogelijke letsels aan de bloedvaten, de nieren, het netvlies en de voeten vroegtijdig op te sporen.

Welke risico’s loopt een diabetespatiënt?

 • Op korte termijn stellen diabetespatiënten zich bloot aan hypoglykemie (abnormale daling van de bloedsuikerspiegel). Diabetes is eigenlijk een te hoog suikergehalte in het bloed (verhoogde bloedsuikerspiegel of hyperglykemie), maar aangezien de bloedsuikerspiegel onevenwichtig en moeilijk onder controle te houden is, kan het suikergehalte ook plots dalen. Dan spreekt men van hypoglykemie. De symptomen van hypoglykemie zijn appelflauwte, beven, zweten en soms ook visuele en neurologische stoornissen. Hypoglykemie kan worden verholpen door iets gesuikerds te eten. 

 • Een andere complicatie op korte termijn van diabetes is acidocetose. Het is een zeldzame, maar ernstige verwikkeling waarbij er plots een tekort aan insuline optreedt. De symptomen zijn misselijkheid, braken en een snelle ademhaling. De patiënt moet dringend worden behandeld en een injectie met insuline krijgen.

 • Op lange termijn lopen diabetespatiënten een verhoogd risico op:
 1. Hartinfarct
 2. Cerebrovasculair accident
 3. Artritis van de onderste ledematen
 4. Aantasting van de perifere zenuwen met als gevolg kriebelingen, tintelingen en pijn ‘s nachts
 5. Nierfalen
 6. Retinopathie of aantasting van de kleine bloedvaatjes die het netvlies van bloed voorzien. Dat kan leiden tot blindheid.
 7. Superinfecties

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 26/11/2001 - 00h00 et mis à jour par Dr. Philippe Presles le 13/11/2012 - 11h56

Association Française des Diabetespatiënts: www.afd.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken, diabetes en nieren gaan niet goed samen Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Eén van de ernstige complicaties van diabetes is terminale nierinsufficiëntie, waardoor de patiënt afhankelijk wordt van de kunstnier. Deze complicatie is het gevolg van twee factoren: uiteraard de bloedsuikerspiegel, maar ook roken.

Diabetes: leer de symptomen herkennen Gepubliceerd op 15/02/2017 - 17h19

Iedereen weet wel wat diabetes is, maar weinigen zijn in staat om de symptomen ervan te herkennen. De tekens van diabetes zijn inderdaad weinig bekend. Dit zijn de belangrijkste.

Meer artikels