PUBLICITÉ

Hoe vermijden we foutief eetgedrag tijdens de feesten?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/12/2017 - 10h46
-A +A

De fouten of uitglijders die onze voeding tijdens de feesten echt schaden, zijn niet altijd degene die we denken… Een korte opsomming van wat we vooral niet moeten doen om tijdens de feesten slank te kunnen blijven.

PUB

Eerste fout gedrag tijdens de feesten: schuldgevoelens bij overdaad

Uzelf schuldgevoelens aanpraten is nooit de goede oplossing als u wilt kuren, wel integendeel. Als u zich bezondigd hebt aan een of andere uitspatting en u hebt er schuldgevoelens over, zal dat u deprimeren en ontmoedigen. Gevolg:  u zult nog makkelijker toegeven aan eetbuien als u al de neiging hebt om te eten uit emoties. Aanvaard gewoon dat de feesten een uitzonderlijk moment in het jaar zijn waarin rijkelijke smulpartijen nu eenmaal sociaal gangbaar zijn. Het zal u helpen om eventuele uitspattingen te ‘verteren’ zonder dat u het zichzelf moeilijk maakt met schuldgevoelens. Probeer die uitglijders te relativeren. Het gaat per slot van rekening maar om hooguit vijf tot zes rijkelijke maaltijden. Dat is in een heel jaar gezien toch weer niet zoveel.

Tweede fout gedrag tijdens de feesten: iets ontzeggen

Om dezelfde reden is zo veel mogelijk proberen te weerstaan aan de lekkernijen die u worden voorgeschoteld geen constructieve oefening. Om te beginnen zult u zo een deel van het feest vergallen, zeker als de mensen door krijgen dat u "op dieet" bent. De eindejaarsfeesten zijn momenten waarop mensen de feestmaaltijden graag delen. Als u dat spel niet meespeelt en de mensen om u heen zijn daar gevoelig voor, riskeert u om wat aan de kant te blijven staan. Daar komt nog bij dat de opgehoopte frustratie u misschien tot echte vreetbuien zal verleiden. Op een kwartiertje de doos pralines die u van uw petekind hebt gekregen naar binnen werken, is veel erger dan nog een tweede stukje van de kerststronk te nemen bijvoorbeeld! U drastisch alles ontzeggen is dus contraproductief. Maar uit principe eten of eten omdat tante Yvette aandringt, is natuurlijk ook niet goed.

Derde fout gedrag tijdens de feesten: de goede dingen vergeten

De goede dingen? Dat is natuurlijk chocolade en gerookte zalm, maar ook spruitjes al dente gekookt, een knapperige salade gegarneerd met kleine stukjes fruit, een paar stronkjes perfect gestoofd witlof of een superverse mandarijn na de middag. Er is geen enkele reden waarom een feestelijke maaltijd synoniem zou moeten zijn met een volledig onevenwichtige voeding. U kunt zich tijdens de eindejaarsfeesten ook verwennen met groenten of fruit!

Vierde fout gedrag tijdens de feesten: overdadig drinken

Drank is tijdens de feesten een dubbel gevaarlijke vijand voor al wie een evenwichtige voeding probeert te handhaven. Het bevat enorm veel calorieën, maar het is ook uit andere dan alleen maar voedingskundige overwegingen beter om het gebruik te beperken! Er is een heel makkelijke manier om uw alcoholverbruik te verminderen: drink gewoon tussen twee glazen wijn of een andere soort alcohol in telkens een glas water. Als u mensen ontvangt, wees dan heel gul met water. Biedt het eventueel aan in een karaf en doe er enkele citroenschijfjes of een takje munt in. Dat maakt het nog feestelijker.

Vijfde fout gedrag tijdens de feesten: niet uit de sofa geraken

Het is koud buiten, ja, maar een uurtje gaan stappen samen met het gezin en dan daarna samen iets warms drinken, is heel gezellig. Ontzeg u dat niet!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/12/2011 - 10h12 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/12/2017 - 10h46
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ