PUBLICITÉ

Hoe vaak bedrijven we de liefde?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00
-A +A

In het prille begin van een relatie wordt er veel vaker gevrijd dan er nadien ooit geminnekoosd zal worden. Of het nu om een eerste relatie gaat of om een tweede of derde verhouding, doet er daarbij niet toe.

PUB

De cijfers? Een koppel dat nog geen twee jaar een relatie heeft, verklaart gemiddeld meer dan 13 keer te vrijen per maand. Meer dan de helft bedrijft minstens drie keer per week de liefde. Nadien zullen ze die "kruissnelheid" nooit meer halen.

Na deze twee jaar van intensieve seksuele activiteit daalt de frequentie en stabiliseert ze zich als beide partners ongeveer 5 jaar samen zijn. Het gemiddelde aantal vrijpartijen bedraagt dan 9 à 10 per maand. Er zijn dan nog één derde enthousiaste minnaars (3 keer of meer per week), terwijl 40 % het "rustiger aan" doet en nog minder dan twee keer per week van bil gaat.

Opmerkelijk: het "honeymoon"-effect staat volledig los van de leeftijd. Wie op zijn 45ste een nieuwe relatie aangaat, vrijt er in de beginperiode even lustig op los als een twintiger.

Nadien zijn er twee mogelijkheden: 6 % van de koppels gaat niet meer met elkaar naar bed als ze 5 à 10 jaar samen zijn. Uitleg: een periode zonder seks gaat vaak een scheiding vooraf. De rest blijft van de grond gaan in hetzelfde ritme als voordien! Tussen 10 en 15 jaar huwelijk valt het percentage zich onthoudende koppels terug tot 1 %. De meeste koppels die nog samen zijn, hebben een duurzame en positieve seksuele relatie.

We kunnen een link leggen tussen de frequentie van de seksuele betrekkingen en de duur van elke vrijpartij: gemiddeld 40 minuten bij partners die nog geen twee jaar samen zijn, nog slechts 30 à 35 minuten na een relatie van vijf jaar.

Besluit: na een onstuimig begin wordt het meetbare seksleven na vijf jaar samenzijn iets minder intens, maar valt het zeker niet stil! Ook al is het verschil significant, het is al bij al toch vrij matig! Dat sluit goed aan bij wat een collega-seksuoloog ooit opmerkte: "Wat me in mijn praktijk heeft verbaasd, is dat gehuwde koppels nog altijd seks blijven hebben, terwijl ik dacht dat ze daar op de duur genoeg van zouden krijgen!" Helemaal niet dokter: iedereen houdt van de liefde, en wat is er beter om die te tonen dan ze te bedrijven?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00 Studie van het Inserm, Nathalie Bajos, Michel Bozon, Alexis Ferrand, Alain Giami en Alfred Spira, " La sexualité au temps du sida " (" Seks in het aids-tijdperk "), PUF.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ