• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe uw sterfterisico met 37% te verlagen?

Hoe uw sterfterisico met 37% te verlagen?Verlaag uw sterfterisico met 37% door elke dag wat vitaminen in te nemen... Is het weer een van die vele, mooie beloften? Helemaal niet: een van de grootste wetenschappelijke studies op het gebied van voeding biedt ons die garantie.

Vitaminen

Elke dag 5 porties fruit en groenten eten vermindert het risico op kanker. Maar vitaminen slikken levert ook heel veel op: het risico op sterfte door kanker vermindert erdoor met 31%, het algemene sterfterisico met 37%. Dat heeft de Franse Suvimax-studie (SUpplémentation en VItamines et Minéraux AntioXydants) bewezen. De supplementen moeten dagelijks worden genomen en moeten als volgt zijn samengesteld:
120 mg vitamine C, 30 mg vitamine E, 6 mg bètacaroteen, 20 mg zink en 100 microgram selenium.

Deze dosering komt overeen met twee keer de hoeveelheid vitamines die een normale evenwichtige voeding levert. Anders gezegd: je zou bergen fruit en groenten moeten verslinden om dat cijfer te halen.

Beschermend effect het grootst bij mensen die roken en/of alcohol drinken


Opvallend in deze studie is dat de daling met 31% van de sterfte door kanker is vastgesteld bij mannen, niet bij vrouwen. Hoe valt dat onderscheid te verklaren? De auteurs van de studie vermoeden dat mannen grotere tekorten aan vitaminen hebben, omdat ze minder fruit en groenten eten. Maar het is slechts een hypothese en er is nog een tweede hypothese: het grootste verschil tussen mannen en vrouwen in de Suvimax-studie ligt in hun gebruik van alcohol en tabak: de mannen drinken en roken gemiddeld twee tot drie keer meer dan de vrouwen.

De conclusie ligt voor de hand: als u rookt of twee glazen alcohol (of meer) drinkt per dag, doet u er goed aan om de door Suvimax aanbevolen dosissen vitaminen te nemen. U zult langer leven en minder risico lopen op kanker. Dat geldt voor de vrouwen net zo goed als voor de mannen... U kunt ook een poosje zo'n vitaminekuur volgen als u zich grieperig voelt, of als u lange tijd bent blootgesteld aan de zon. Zonnebaden slorpt immers heel wat vitaminen op.

Artikel gepubliceerd door op 04/07/2006

Bronnen: Bronnen: Philippe Presles en Catherine Solano. 'Prévenir'. Editions Robert Laffont, 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie