• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Tips (0)

Hoe uw lippen te beschermen in de winter?

Hoe uw lippen te beschermen in de winter?

Een mooie mond begint met soepele en goed gehydrateerde lippen. Maar ‘s winters drogen ze makkelijk uit door de kou en de verwarming... De oplossing? Leg in elke kamer een hydraterende balsem en zet een kruidenthee binnen handbereik!

Uw lippen in de winter: waarom barsten ze?

De winter is meedogenloos voor onze huid. Koude, wind en verwarming in huis zorgen ervoor dat de meesten van ons last hebben van  een droge en trekkende huid. Maar de grote dupe in dit verhaal zijn onze lippen... De huid van de lippen is anders van structuur dan die elders in ons lichaam. Ze is heel dun en heeft geen hoornlaag (de bovenste laag van de opperhuid) en dat maakt haar kwetsbaarder. Bovendien bevat ze geen talg- of zweetklieren, waardoor ze makkelijk uitdroogt. Barstjes, kloven, dode huid... het is een niet al te aantrekkelijke cocktail, zeker niet voor wie graag lippenstift opdoet, want die gaat erdoor minder gelijkmatig uit gaan zien en verliest ook zijn glans. Maar gebarsten lippen zijn vooral ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk! 

 

Gauw een balsem voor mijn lippen!

‘s Winters is het dus sterk aan te raden om op de lippen een hydraterende stick te gebruiken op basis van cacaoboter, galamboter, honing of bijenwas.
Ze zijn tegenwoordig in alle merken en alle prijsklassen te vinden, en dat zowel in de apotheek, de parfumerieën als in de grootwarenhuizen. Vaak zijn ze verrijkt met vitamines (A en E) en oligo-elementen om het vochtinbrengend effect te behouden. Er zijn er –letterlijk! – naar elk z’n smaak in versies met honing, munt of kers. Voor ernstige kloven moet u misschien overschakelen op een crème met calendula of op vaseline.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/02/2015
Origineel artikel geschreven door op 03/01/2012

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Huidverzorging: hoe verzorgt u ‘s winters uw huid?

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden