Hoe u van roken veroudert

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2015 - 12h54
-A +A

PUB

Moeilijke wondgenezing, ontstekingen, kanker, enz.

De lijst van de schadelijke effecten van roken op  de huid is ellenlang. Enkele voorbeelden maar: gelige tanden en vingers, wonden die moeilijk genezen, ontstekingsziektes van de huid zoals eczeem of psoriasis die verergeren, enz. Wees ook op uw hoede als u zweertjes op uw lippen ontdekt. Deze hardnekkige en soms pijnlijke wondjes kunnen misschien op kanker wijzen. Raadpleeg bij twijfel uw dermatoloog.

 

Gedeeltelijk omkeerbare effecten

Rookt u en maakt u zich zorgen over uw huid? Nog is niet alles verloren! Er bestaat een efficiënte en duurzame oplossing om weer een mooie huid te krijgen: druk die sigaret eens en voorgoed uit!

U zult al na enkele weken het effect beginnen te zien. De impact van roken op de opperhuid is gedeeltelijk omkeerbaar (stralendere teint), maar dieper in de huid zijn de sporen helaas definitief. De rimpels zullen niet meer weggaan, maar ze zullen zich nu wel trager ontwikkelen.

Weer een gezondere huid hebben kan een goede motivatie zijn om te stoppen met roken. Als u die eerste stap wilt zetten, kunt u zich laten helpen. Er bestaan namelijk verschillende verenigingen die mensen begeleiden die willen stoppen met roken. Praat erover met uw huisarts!

Initialement publié par Aude Dion, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 17h32 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/06/2015 - 12h54

Dr. Pierre-Dominique Ghislain, dermatoloog (Cliniques universitaires St-Luc, Brussel)
Dr. Mary Lowy, dermatoloog
Dr. Pierre Bachez, longarts en tabakoloog (coördinator van het centrum voor hulp aan rokers in het St-Lucziekenhuis in Bouge)
Helfrich  et al., Arch Dermatol. 2007;143(3):397-402. doi:10.1001/archderm.143.3.397
« La femme et le tabac, histoire d’une mésalliance », dr. Alain Dollinger en Mary Dollinger (Pocket, 1999)

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Thom

Niet alleen roken is ontzettend slecht voor de huid. Ook ze zon kan de nodige schade veroorzaken!! Kijk maar eens naar dit (best leuke) filmpje van Stichting Tegen Kanker: "midnight switch" heet het. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7kuhrHvrPdo

PUB