Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Hoe rugpijn behandelen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2008 - 00h00
-A +A

Bij rugpijn zijn de meest klassieke en ook de meest doeltreffende geneesmiddelen de antalgica (of pijnstillers) en de ontstekingsremmers. Dr. Jean-Francois Elberg, chirurg orthopedist, wijst erop dat wat de rug betreft, de voorkeur moet uitgaan naar dynamische behandelingen. Dat zijn behandelingen waarbij de immobilisatie tot een minimum beperkt wordt.

Om rugpijn te bestrijden: antalgica

Antalgica zijn een heel grote geneesmiddelenfamilie. Sommige richten zich op botpijn, spierpijn, ligamentpijn of wervelpijn. De ene werkt snel, de andere heeft een 'retard' effect en de geneesmiddelen zijn er ook in verschillende vormen (tabletten, injecties, zetpillen, enz.). Deze geneesmiddelen kunnen neveneffecten veroorzaken die min of meer hinderlijk zijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slaperigheid en een verminderde waakzaamheid. Sommige van deze middelen kunnen gewenning veroorzaken. Maar wat men vooral moet weten is dat antalgica geneesmiddelen zijn die de symptomen behandelen en niet de oorzaak ervan.

Om rugpijn te bestrijden: ontstekingsremmers

Zoals hun naam aangeeft richten deze geneesmiddelen zich op de ontsteking. Ze helpen om fenomenen te bestrijden zoals zwellingen en oedeem die de oorzaak zijn van de pijn.
Er zijn twee soorten van deze geneesmiddelen: niet steroïdale ontstekingsremmers of NSAI en hormonale derivaten van cortison. Ontstekingsremmers kunnen oraal of rectaal toegediend worden of ook via inspuitingen of infiltraties. Die laatste toedieningswijze bestaat uit de injectie van het product in de te behandelen ontstoken haard.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/04/2008 - 00h00 Dr. Jean-François Elberg en Philippe Doucet, 'Sauver son dos', uitgeverij Alphée.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rugpijn: psychosociale oorzaken niet te onderschatten Geüpdatet op 12/11/2008 - 00h00

Het aantal gevallen van spier- en skeletaandoeningen die samenhangen met het werk en waaronder ook bepaalde vormen van rugpijn vallen, stijgen elk jaar met 20%. Ze vormen trouwens het belangrijkste risico op het werk en kunnen leiden tot een onomkeer...

Waarom heb ik rugpijn? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 11h01

Bijna zeven op de tien Europeanen krijgt vroeg of laat rugproblemen . Hoe komt dat? Rugpijn is een heel frequent euvel, de vraag is dus meer dan gerechtvaardigd. We zetten de verschillende oorzaken van rugpijn op een rijtje.

Rugpijn? Ga niet meteen onder de scanner! Geüpdatet op 16/02/2009 - 00h00

Wanneer men plots een hevige pijn voelt, is het vaak geruststellend om een beeld te hebben van de getroffen streek. Zo kan men nagaan of er niets ernstigs aan de hand is en eventueel meteen overgaan tot behandeling. Deze reactie is nochtans niet alti...

Wanneer pijn een ziekte op zich wordt... Gepubliceerd op 27/10/2015 - 10h33

Pijn is een fenomeen dat we allemaal kennen. Want of het nu de slag van een hamer op de vinger, tandpijn, lendepijn of een chirurgische ingreep is, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het moeilijke in de behandeling van pijn is dat ze uite...

Meer artikels