• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe ons hart te beschermen?

Hoe ons hart te beschermen?Om die vraag te beantwoorden, volstaat het om de vijanden van ons hart op een rijtje te zetten en die te bestrijden. Voeg daar vervolgens nog een portie lichamelijke activiteit bij en een greintje geheugen om het nummer 112 te onthouden, want dat is onmisbaar om de hulpdiensten op te roepen in het geval van een hartaanval en zo een leven te redden.

Houd uw cholesterol in het oog


Cholesterol is onmisbaar in ons leven, maar te veel is te veel, zeker als het de LDL-cholesterol of slechte cholesterol is. Die zet zich in onze aderen vast, waardoor die op de duur verstopt raken.
Laat uw cholesterol meten (dat gebeurt via onderzoek van een bloedstaal): één keer voor uw dertigste -op die manier spoort men gevallen van familiale hypercholesterolemie op - en een tweede keer voor uw 45ste. Daarna om de drie jaar vanaf uw 45ste als u een man bent en vanaf uw 55ste als u een vrouw bent. Als u diabetes hebt, moet dat in principe elk jaar.
Bij een te hoge cholesterol zal eerst en vooral een dieet worden voorgesteld om de opname van slechte vetten te beperken.
Ter informatie: een te hoge cholesterol hangt ook af van uw andere risicofactoren (leeftijd, familiale antecedenten van aandoeningen van de kransslagader, roken, hoge bloeddruk, diabetes…).

Houd uw bloeddruk in het oog


Een te hoge bloeddruk vermoeit het hart. De waarden die u best niet overschrijdt zijn 140 mmHg voor de systolische bloeddruk en 90 mmHg voor de diastolische bloeddruk of 14/9 in cmHg.
De meting moet gebeuren in de dokterspraktijk en in de loop van drie opeenvolgende consultaties over een periode van 3 tot 6 maanden worden bevestigd. Per consultatie moeten minstens twee metingen worden gedaan, eerst in zittende houding en na enkele minuten rechtstaand.

Artikel gepubliceerd door op 19/01/2009

Bronnen: Franse " Fédération de cardiologie ", Infos n°8, januari 2009.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten