Hoe omgaan met een slecht geweten?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 04/10/2013 - 11h06
-A +A

Iedereen van ons heeft in zijn leven op zijn minst al één feit gepleegd waar hij niet fier op is. Een leugen, een daad die nefast was voor een familielid, een vergeetachtigheid met zware gevolgen, enz.

De schuldgevoelens die daarna opkomen, kunnen ons leven danig vergallen.

Hoe leven we dan verder met dit slechte geweten?

PUB

Een slecht geweten: misschien kan het ook positief zijn!

Ik heb iets gedaan wat niet fraai is, en ik voel er me slecht bij. Misschien is dat laatste wel een goed teken! Schuldgevoelens zijn een teken van empathie en innerlijke moraal. Als ik mijn naaste kwaad doe, tref ik ook mezelf, gewoon omdat de anderen me niet koud laten. Het tegendeel zou abnormaal zijn.

De tegenpool hiervan vormen de perverse manipulators. Zij doen mensen kwaad en hebben daar niet het minste schuldgevoel bij. Deze situatie is heel ernstig, want ze kunnen heel ver gaan in het slecht behandelen van de mensen om hen heen.

Ons slechte geweten is een inwendige barometer die ons in staat stelt om onze daden te beoordelen en indien nodig bij te sturen.

Ik kan mijn negatieve daden goedmaken
Een slecht geweten hebben is niet fijn. Als reactie proberen we van die schuldgevoelens af te raken. We doen iets om de effecten van de daad die we onszelf verwijten, te verzachten.
Eleonore maakt bij haar baas een erg belastende opmerking over haar collega Anita. Door die opmerking wordt Anita ontslagen, iets wat Eleonore niet wou en niet heeft zien aankomen. Ze voelt zich rot en heeft een heel slecht geweten. Daarom helpt ze haar collega zo goed als ze kan om nieuw werk te vinden. Als ze die stap eenmaal heeft gezet, verdwijnt haar slechte geweten.

Ik kan tot inzicht komen
Jan zat lichtjes beschonken achter het stuur en heeft een andere auto aangereden. Zijn beste vriend is bij dit ongeval gewond. Gelukkig waren de verwondingen niet zo erg, maar Jan was razend op zichzelf en is meteen gaan beseffen hoe gevaarlijk autorijden en drinken kan zijn.
Sindsdien heeft hij zijn EHBO-brevet behaald en werkt hij als vrijwilliger voor het Rode Kruis. Zijn schuldgevoelens hebben hem ertoe aangezet om iets te doen om de wereld beter te maken. Zijn vriend is intussen weer helemaal beter. Uiteindelijk is Jan gegroeid door zijn slechte geweten.

Van schuldgevoelens worden we beter
Eleonore let voortaan erg goed op als ze bij haar baas verslag uitbrengt over haar collega’s. Jan drinkt geen druppel alcohol meer als hij moet rijden. Schuldgevoelens kunnen ook een positieve verandering in gang zetten. Door dat inwendige kompas kunnen we groeien en stappen zetten in de juiste richting!

Een slecht geweten voor een denkbeeldige fout

Nemen we een willekeurige moeder en haar kinderen. De kans is groot dat ze zich schuldig voelt omdat ze niet genoeg tijd en aandacht heeft voor haar kinderen en omdat ze hen niet voldoende aanspoort! Ze zou hen meer moeten steunen, hen vaker moeten verbieden om naar de televisie te kijken, hen aansporen om te lezen, leren beleefd te zien, gezonder te eten enz.

Ook hier heeft het slechte geweten weer een positieve kant: het zet de moeder aan om beter haar best te doen!
Maar een slecht geweten dat tot het uiterste wordt gedreven, kan ook een bron van angst of depressies worden. Als deze moeder te weinig zelfvertrouwen heeft, zal ze zichzelf op de duur gaan haten en zich slecht voelen.

We mogen ons slechte geweten niet onbeperkt laten groeien. Daarom is het belangrijk dat we ons zelf graag genoeg zien en kunnen zeggen: “Ik ben niet perfect, maar ik heb mijn goede kanten! Ik ben geen perfecte moeder, maar wel ‘een voldoende goede’ moeder volgens het concept van de bekende kinderpsychoanaliste Winnicott.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 04/10/2013 - 11h06

Au diable la culpabilité, cessez de vous culpabiliser et retrouvez la liberté intérieure, van Yves-Alexandre Thalmann, uitgeverij Jouvence.
Apprivoiser la culpabilité, van Catherine Aimelet-Perissol en Aurore Aimelet, uitgeverij Albin Michel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
'Had ik het geweten...' Geüpdatet op 05/05/2004 - 00h00

"Had ik geweten wat ik niet wist, 'k was nooit zo gevaren…." Een volkse uitdrukking die meteen duidelijk maakt dat we vaak spijt hebben over gedane zaken. Het probleem is dat spijt heel wat energie opslorpt en ons altijd doet terugblikken op het verl...

Essentiële keuzemomenten Geüpdatet op 31/08/2004 - 00h00

Af en toe staan we op een keerpunt in ons leven. Dergelijke essentiële keuzes bepalen de rest van ons leven, dus kunnen we ons daar beter van bewust zijn en de juiste keuzes maken…

Sssjt: familiegeheim... Geüpdatet op 27/05/2003 - 00h00

Familiegeheimen komen wellicht in elke familie voor. Maar het zijn en blijven geheimen, met andere woorden: ze blijven taboe… tot de dag waarop ze "sluipend hun werk hebben gedaan" en eindelijk onthuld kunnen worden…

Meer artikels