Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste

Hoe om te gaan met jetlag?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 15h09
-A +A

Jetlag is het geheel van symptomen dat voortkomt uit de aanpassing van ons lichaam aan een andere tijdzone bij reizen naar een ander land waar een tijdverschil van drie uur en meer bestaat.

Hieronder vindt u enkele eenvoudige tips om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ze kunnen u heel wat narigheid helpen besparen.

Zet uw horloge gelijk

Zo gauw u in het vliegtuig zit, kunt u uw horloge gelijkzetten met het uur op de plaats van bestemming en ook de lokale tijdstippen toepassen voor uw maaltijden. Als u voor minder dan drie dagen naar een ver land reist, is het soms toch beter om u te houden aan het uur van de plek waar u vertrekt en geen al te grote moeite te doen om u aan te passen.
U kunt zich ook voor uw vertrek al geleidelijk aanpassen aan het tijdverschil. Verschuif het uur waarop u gaat slapen en opstaat enkele dagen van tevoren met een halfuur per dag. Deze techniek is wel niet echt praktisch en alleen aan te bevelen aan mensen die heel veel moeite hebben met een jetlag.

Geen siësta, recupereer 's nachts!

Hou overdag liever geen siësta, want als u er niet verstandig mee omspringt, kan dat leiden tot diepe slaapfases bij klaarlichte dag, wat het aanpassingsproces helemaal niet ten goede komt.
Probeer uw slaap integendeel zoveel mogelijk 's nachts in te halen, ook al betekent dit dat u de eerste dagen erg versnipperde nachten hebt.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/08/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/08/2014 - 15h09
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een middagslaapje kan echt geen kwaad Geüpdatet op 14/08/2007 - 00h00

De overtuiging dat een middagslaapje moet vermeden worden indien men 's nachts goed wil slapen, schijnt wetenschappelijk onjuist te zijn. Integendeel, een kleine siësta in de loop van de namiddag verhoogt het aantal uren slaap en verbetert daarbij oo...

Is een middagdutje gezond? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h15

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen. Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

Siësta verlengt leven Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h21

Uit een studie blijkt nog maar eens welke gunstige invloed een middagdutje op onze gezondheid heeft. Wie een siësta houdt, beschermt het hart en de bloedvaten, en loopt 37% minder kans op dodelijke hart- en vaataandoeningen! Zulke overtuigende cijfer...

Meer artikels