• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe om te gaan met jetlag?

Hoe om te gaan met jetlag?

Jetlag is het geheel van symptomen dat voortkomt uit de aanpassing van ons lichaam aan een andere tijdzone bij reizen naar een ander land waar een tijdverschil van drie uur en meer bestaat.

Hieronder vindt u enkele eenvoudige tips om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ze kunnen u heel wat narigheid helpen besparen.

Zet uw horloge gelijk

Zo gauw u in het vliegtuig zit, kunt u uw horloge gelijkzetten met het uur op de plaats van bestemming en ook de lokale tijdstippen toepassen voor uw maaltijden. Als u voor minder dan drie dagen naar een ver land reist, is het soms toch beter om u te houden aan het uur van de plek waar u vertrekt en geen al te grote moeite te doen om u aan te passen.
U kunt zich ook voor uw vertrek al geleidelijk aanpassen aan het tijdverschil. Verschuif het uur waarop u gaat slapen en opstaat enkele dagen van tevoren met een halfuur per dag. Deze techniek is wel niet echt praktisch en alleen aan te bevelen aan mensen die heel veel moeite hebben met een jetlag.

Geen siësta, recupereer 's nachts!

Hou overdag liever geen siësta, want als u er niet verstandig mee omspringt, kan dat leiden tot diepe slaapfases bij klaarlichte dag, wat het aanpassingsproces helemaal niet ten goede komt.
Probeer uw slaap integendeel zoveel mogelijk 's nachts in te halen, ook al betekent dit dat u de eerste dagen erg versnipperde nachten hebt.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 14/08/2007

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Jetlag: symptomen en tips

Vindt u het artikel interessant?