• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe om te gaan met constructieve kritiek?

Hoe om te gaan met constructieve kritiek?Een opmerking maken is niet altijd gemakkelijk, maar ze krijgen evenmin! Er zijn enkele elementen die u moet kennen en koesteren om op een positievere en meer constructieve manier te leren omgaan met kritiek en er profijt uit te halen...

Durf u bloot te geven en vraag zelf om opmerkingen

De beste strategie is om zelf feedback te durven vragen aan mensen uit uw omgeving. "Wat denk je, heb ik dat goed aangepakt?". Als u de anderen aanmoedigt om hun mening te geven, zult u er alleen maar uit leren. En het is interessant om het te durven vragen, want niet iedereen durft een opmerking te geven als hem niet om zijn mening wordt gevraagd.
Maar denk er wel om dat als u iemand om zijn mening vraagt, u ook bereid moet zijn om naar hem te luisteren! Ga er niet automatisch van uit dat u alleen maar complimentjes zult krijgen. Als u van uzelf weet dat u niet tegen kritiek kunt, kunt u het zich maar beter besparen en niets vragen …

Kijk naar de constructieve kant van de opmerking

Om profijt te halen uit de opmerkingen van de mensen om u heen moet u aan een bepaalde voorwaarde voldoen. U moet ervan overtuigd zijn dat opmerkingen een kans voor u zijn: een gelegenheid om uzelf beter te leren kennen, om beter te leren reageren, om u op bepaalde vlakken te verbeteren, om betere relaties aan te gaan met de anderen… Als u daarvan overtuigd bent, zult u veel beter tegen de soms minder aangename kant van de opmerking bestand zijn, omdat u achter dat tijdelijk onaangename aspect een veel groter voordeel zult ontdekken.

Als u een opmerking krijgt, moet u de gevoelens die ze bij u opwekken zeker niet verdringen. U mag zich gerust wat droevig, zenuwachtig, ontgoocheld of boos voelen. Dat is menselijk, niemand wordt graag door anderen in vraag gesteld. Niemand vindt dat leuk, maar u zult het allicht, net als iedereen, appreciëren om vast te stellen dat de mensen om u heen eerlijk tegenover u zijn. Het bewijst immers dat ze u waarderen, ook al bent u niet perfect.

Artikel gepubliceerd door op 23/12/2008

Vindt u het artikel interessant?