• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    1 mening
  • Getuigenissen (0)

Hoe maakt televisie dik?

Hoe maakt televisie dik?

De televisie heeft een enorme impact op ons gewicht. Tal van studies tonen aan dat hoe langer mensen televisie kijken, hoe groter hun overgewicht is.

Mensen die vijf uur per dag voor de buis zitten, lopen vijf keer meer gevaar om met overgewicht te kampen dan mensen die minder dan twee uur per dag kijken (1).

En dan hebben we ze nog niet vergeleken van mensen die helemaal geen tv kijken!
Met meer dan twee uur per dag stijgt het risico op overgewicht al met 55 % (2).

In zijn grappige en tegelijk heel ernstige boek « TV Lobotomie » behandelt Michel Desmurget de nefaste effecten van het verslavende scherm.

Televisie doet ons trek krijgen in junkfood

De beeldbuis schept in de kindertijd bepaalde voorkeuren voor eten en die voorkeuren blijven op volwassen leeftijd bestaan.

De televisiespotjes creëren een appetijt voor vette en gezoete producten die ook op volwassen leeftijd blijft doorwerken.

Een volwassene die is opgegroeid met de tv zal zijn hele leven vooral door dat soort voedsel worden aangetrokken en zal moeite moeten doen om evenwichtig te eten (3, 4).

Televisie kijken belet ons om calorieën te verbranden

Het is de logica zelf dat als we voor de buis gekluisterd zitten we minder energie verbruiken dan wanneer we bijvoorbeeld gaan joggen. Maar dat is niet alles. Als we televisie kijken, verbruiken we amper calorieën - nog minder dan wanneer we rusten en niksen! (5) Iemand die op de bank ligt zonder naar de televisie te kijken, krabt zich wel eens, hij verandert af en toe van houding of richt eens zijn hoofd op. Kortom, hij beweegt toch een beetje. Als diezelfde persoon televisie kijkt, is hij als het ware gehypnotiseerd en staan al zijn spieren op non-actief.

Op een jaar tijd betekent dit dat hij gemiddeld 210 minder calorieën verbruikt per dag. Dat komt neer op een extra vetopslag van 9 kilo!

Van televisie kijken verslappen onze spieren

Als we meerdere uren per dag voor de buis zitten, kunnen we al die tijd onze spieren niet doen werken. De spiermassa van een tv-freak zal dus kleiner zijn, waardoor zijn lichaam behoorlijk minder calorieën verbruikt. Normaal verbruiken onze spieren ook in rusttoestand energie, al was het maar om ze van zuurstof te voorzien. Maar zwakke spieren verbranden heel weinig calorieën.

Als een tv-freak dus slank wil blijven, zal hij minder moeten eten dan anderen.

Artikel gepubliceerd door op 17/09/2012

Bronnen: « TV Lobotomie », Michel Desmurget, Uitgeverij Max Milo.

(1)  Television Viewing as a Cause of Increasing Obesity Among Children in the United States, 1986-1990. Steven L et col. Arch Pediatr Adolesc Med. 1996;150(4):356-362
(2) : Television Viewing and its Associations with Overweight, Sedentary Lifestyle, and Insufficient Consumption of Fruits and Vegetables Among US High School Students.Richard Lowry Journal of School Health. Volume 72, Issue 10, pages 413–421, December 2002
(3) Television and children’s conception of nutrition. Signorelli N et col. Health Comm n°9, 1997, p 289.

(4) « Association between televison viewing and consumption of commonly advertised food among New Zealand children and young adolescents » Utter J. et col. Public Health Nutr, N°9 2006, p 606.

(5) Effects of television on metabolic rate : potential implications for childhood obesity. » Pediatrics n°91, 1993, p 281.

(6) Television’s influence on children’s diet and physical activity. Taras H.L. et col J.Dev. Behav. Pediatr. N°10, 1989, p 176

(7) The association of television viewing with snacking behavior and body weight of young adults. Thomson et col. Am. J. Health Promot. N° 22 2008, p 329.

(8) On the road to obesity : television viewing increases intake of hight-density food. Blass E.M. et col. Physiol. Behav. N° 88 2006 p 597.

(9) Television watching during lunch increases afternoon snack intake of young women. Higgs S. et col. Appetite n°52 2009, p 32

(10) Effect of television advertisement for food on food consumption in children. Halford J.C. et col. Appetite n°42, 2004 p 221.

 

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Evenwichtige afslankmenu's van juli - n°3

  • Evenwichtige maar vetarme menu's op basis van seizoensproducten.
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating