• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe kunt u zich beschermen tegen de vervuilde lucht?

Hoe kunt u zich beschermen tegen de vervuilde lucht?

In onze geïndustrialiseerde samenlevingen is de lucht vervuild en er is niemand die daaraan kan ontsnappen. Maar we kunnen wel de schade beperken door enkele strategieën uit te bouwen. Hieronder vindt u er zo zes. Pas ze toe zodat de luchtvervuiling geen te grote impact heeft op uw gezondheid.

Minder autorijden

Als u de afstanden vermindert die u met de auto aflegt, zult u natuurlijk ook minder vervuilen. Met elke liter brandstof die u spaart en dus niet verbrandt, helpt u de uitstoot van vervuilende stoffen mee verminderen. Maar het gaat nog veel verder: studies tonen aan dat mensen die zich met de auto verplaatsen meer vervuilende stoffen binnenkrijgen dan mensen die te voet of met de fiets onderweg zijn. Als u rijdt, bevindt u zich per definitie tussen andere auto’s en de buitenlucht dringt nu eenmaal binnen in de auto.

Slotsom: laat de auto staan als het kan! Als u geen keus hebt, zet dan de stand ‘recyclage binnenlucht’ op als u in de file staat. Zo blokt u de toevoer van buitenlucht en dus ook van vervuilende stoffen af. Op e-gezondheid vindt u tips voor een schonere lucht in uw auto.

Kies het beste moment en volg de aanbevelingen

De hoeveelheid fijn stof en andere vervuilende stoffen in de lucht verschilt van dag tot dag en hangt af van het seizoen, de wind, het verkeer en andere factoren. Om u te beschermen, moet u dus weten op welke tijdstippen de lucht het sterkst vervuild is. De nefaste impact van de luchtvervuiling is intussen genoegzaam bekend en in de media - zoals in het weerbericht  - vindt u tegenwoordig ook informatie over de graad van de luchtvervuiling, toch voor de dagen dat de luchtkwaliteit heel slecht is. Voor de rest van het jaar kunt u terecht op de diverse diensten die de luchtkwaliteit controleren:

in Wallonië: l’Agence wallonne de de l’air et du climat;

in Brussel: de Cellule interrégionale de l’environnement (CELINE);

in Vlaanderen, de milieumaatschappij.

Artikel gepubliceerd door op 30/03/2016

Bronnen: Giles, Luisa V., Environ Health Perspect. 2011;119(1):29-36

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten