• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Hoe kunt u weigeren naar iemand te luisteren zonder hem te kwetsen?

Hoe kunt u weigeren naar iemand te luisteren zonder hem te kwetsen?Naar anderen luisteren, beschikbaar zijn en openstaan, dat is goed. Maar soms is het om uiteenlopende redenen gewoon niet mogelijk! En soms is het moeilijk om "neen" te zeggen zonder iemand te kwetsen of zich schuldig te voelen. Het is ook niet goed om u door anderen te laten inpalmen. Wat moet u dan wel doen?

Beschikbaar zijn om te luisteren

Uw kind spreekt u aan: "Mama, ik moet je iets vertellen." Maar er is een probleem: u hebt een belangrijke afspraak waar u onmiddellijk naartoe moet vertrekken. U hebt geen oplossing. Als u blijft, komt u te laat, luistert u maar met een half oor omdat u te laat zult komen en is de kans groot dat u niet echt beschikbaar bent. Indien u er vandoor gaat zonder te luisteren, zult u zich schuldig voelen en denken dat een ouder altijd klaar moet staan voor zijn kind als dat voor hem belangrijk lijkt te zijn…

Nochtans is de oplossing gewoon de situatie uit te leggen

Bent u bang om te laat te komen en wilt u toch een luisterend oor zijn? Zeg dan bijvoorbeeld: "Ik zie dat je me iets wilt vertellen dat voor jou heel belangrijk is, maar ik moet nu onmiddellijk vertrekken. Ik wil er liever de tijd voor nemen en dit vanavond rustig met je bespreken." In dit geval maakt u duidelijk dat u geïnteresseerd bent en legt u de nadruk op het feit dat het belangrijk is. De boodschap zal zeer goed overkomen en niet aanvoelen als een afwijzing. Alles zal goed verlopen... op voorwaarde dat u 's avonds zelf het onderwerp aansnijdt en daarbij aangeeft dat u deze keer wel beschikbaar bent.

Artikel gepubliceerd door op 18/04/2006

Bronnen: "Apprenez à écouter", door Christel Petitcollin van de uitgeverij Jouvence.

Vindt u het artikel interessant?