Hoe kunt u haaruitval stoppen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50
-A +A

Haaruitval is een fenomeen waar zowel mannen als vrouwen het vaak heel moeilijk mee hebben.
We zien ons haar is immers een esthetisch attribuut. Het verliezen wordt gelijkgesteld met oud worden.

Hoe wordt de diagnose van haaruitval gesteld en wat zijn de remedies?

We hadden hierover een gesprek met dr. Catherine de Goursac, esthetisch arts.

PUB

Waarom verliezen we haar?

Verliest u te veel haar?
Neem een tiental haartjes op uw achterhoofd tussen uw duim en wijsvinger en trek er zachtjes aan. Herhaal deze handeling op uw voorhoofd en uw slapen. Als er telkens een of twee haartjes meekomen, hebt u last van overdadige haaruitval. Dan gaat u beter naar de dokter.

Erfelijke haaruitval
De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is genetisch en is dus erfelijk bepaald.
Men heeft het dan over androgeenafhankelijke alopecia of alopecia androgenica. De oestrogenen en schildklierhormonen stimuleren de groei van het haarzakje, maar het testosteron (omgezet in dihydrotestosteron - DHT - door het enzym 5-alfa-reductase) maakt de groeifase korter en het haar dunner.
De haaruitval kan in dit geval al heel jong beginnen, zelfs voor het 20e levensjaar.

Ouderdom
Er bestaat ook zoiets als een onontkoombare veroudering van het hoofdhaar. Daarin spelen mee:  

  • intrinsieke factoren (genetische),
  • extrinsieke factoren (roken, UV, emotionele stress, bepaalde geneesmiddelen en vervuilende stoffen, voedingsfactoren).

Andere oorzaken van haarverlies
Het haar valt vaak met periodes uit. Afhankelijk van de duur gaat het om zogenaamde seizoensgebonden of half-seizoensgebonden uitval.
Maar er bestaan ook heel wat andere oorzaken van haarverlies. Die moeten worden onderzocht om de diagnose te kunnen stellen:

  • tekort aan microvoedingsstoffen (ijzer, vitamine B6, zink, vitamine D, enz.),
  • hormonale stoornissen (schildklier, verhoogde afscheiding van het stresshormoon: cortisol, polykystische eileiders bij vrouwen, enz.),
  • ontsteking van de hoofdhuid (seborrheïsche dermatitis, enz.),
  • algemene pathologie,
  • bijwerkingen van geneesmiddelen,
  • enz.

Stress
Stress is een factor die de haaruitval kan versterken.

Een grondig klinisch onderzoek en een vrij ver doorgevoerde biologische check-up zijn dus noodzakelijk.

Alopecia androgenica

Alopecia androgenica, ook wel mannelijke kaalheid genoemd, is te wijten aan de versnelling van de haarcyclus.
Er is een verhoogde gevoeligheid voor testosteron door een abnormaal hoog aantal receptoren in de hoofdhuid.

Dat mannelijke hormoon is van nature zowel bij mannen als vrouwen aanwezig (bij vrouwen in mindere mate) en dringt in de cellen van de haarwortels en in de cellen van de talgklieren. Dat leidt tot een verhoogde stimulatie van de haarwortel, waardoor die uitgeput raakt en uiteindelijk verschrompelt. Op die manier valt het haar geleidelijk aan uit en groeit het ook niet meer terug.

Deze vorm van haaruitval ontstaat in de zones van het voorhoofd en de slapen en op de vertex (de schedeltop). De zogenaamde pariëto-occipitale zone heeft er geen last van. In deze zone liggen geen testosterongevoelige receptoren. De zone staat dus niet onder hormonale en ook niet onder genetische invloed.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/01/2014 - 10h50

Interview met dr. Catherine de Goursac, esthetisch arts. Dr. Catherine de Goursac is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in de esthetische geneeskunde. Ze is lid van de Franse vereniging voor esthetische geneeskunde, lid van de raad van bestuur van de Franse artsenvereniging (AFME) (www.afme.org) en secretaris van de Franse vereniging rond anti-aging.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
stijnvis

Ik heb last van haaruitval na een maagbypassoperatie. De endocrinologe heeft mij zinksulfaat voorgeschreven. Ik neem dat nu al twee maanden maar zie eigenlijk nog niet veel effect.

PUB
Lees ook
Haaruitval: welke etherische oliën? Gepubliceerd op 02/01/2013 - 14h13

Een paar haartjes verliezen is op zich geen enkel probleem. Alles hangt ervan af hoeveel er uitvalt en hoelang het duurt. Bij lichte en tijdelijke haaruitval kunnen enkele maatregelen helpen. Zo bestaan er etherische oliën die het uitvallen kunnen ve...

Haaruitval bij vrouwen: snel ingrijpen! Gepubliceerd op 21/12/2012 - 15h42

Ook vrouwen kunnen te maken krijgen met haaruitval die een voorhoofdvergrotend effect heeft. Is dat het geval, dan zit er maar één ding op: zo snel mogelijk een specialist raadplegen. Waarom? Om het makkelijker is om haaruitval te verhinderen dan om...

Haaruitval of kaalheid: Ga naar uw huisarts! Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Mannelijke kaalheid of androgene haaruitval wordt vooral gekenmerkt door haaruitval bij de slapen, op het voorhoofd en op de kruin. Zo'n 30% van de mannen krijgt er na zijn dertigste mee te maken. De aandoening is doeltreffend te behandelen, als men...

Meer artikels