Hoe kunnen we bejaarden helpen om hun geneesmiddelen correct te nemen?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/11/2009 - 00h00
-A +A

Geneesmiddelen nemen is niet altijd even makkelijk als het lijkt. Soms moeten er verschillende genomen worden en op verschillende tijdstippen van de dag. Vooral oudere mensen hebben het er soms moeilijk mee. Aangezien een behandeling maar efficiënt is als ze nauwgezet gevolgd wordt, is het belangrijk dat er oplossingen gevonden worden om de inname van geneesmiddelen te vergemakkelijken.

Fout innemen van geneesmiddelen en de risico's


Een arts schrijft nooit lichtvaardig geneesmiddelen voor, vooral niet aan een bejaard iemand die vaak nog andere geneesmiddelen te nemen heeft, en dat elke dag opnieuw. De zogeheten polimedicatie van bejaarden - het voorschrijven van verschillende geneesmiddelen naast elkaar - is een wijd verspreid fenomeen dat volkomen wettelijk is. Maar sommige mensen hebben zo wel tientallen pillen en capsules te slikken bij elke maaltijd.
Als de geneesmiddelen niet in de juiste dosis en/of op het juiste moment genomen worden, kan de behandeling haar doeltreffendheid verliezen. Dat gebeurt onder meer als patiënten vergeten om hun geneesmiddelen te nemen. In dat geval is er sprake van onderdosering. Maar de behandeling kan ook gevaarlijk zijn als iemand een te hoge - bijvoorbeeld een dubbele - dosis neemt. Dat gebeurt vaak bij patiënten die vergeten dat ze hun pilletje al genomen hebben en er nog een tweede nemen. Zo'n overdosering brengt een groot risico op bijwerkingen mee, en die kunnen ernstig zijn.
Te veel is dus niet goed, maar te weinig ook niet. Hou u aan de door de arts voorgeschreven dosis of volg anders de aanwijzingen op de bijsluiter.

Oudere mensen en geneesmiddelen...


Autonome bejaarden weigeren meestal hulp van derden - familie of verpleegster - om hun geneesmiddelen te nemen.
Maar als het geheugen het laat afweten, is het vaak moeilijk voor hen om te weten of ze hun geneesmiddelen al genomen hebben of niet. Het probleem herhaalt zich dan vaak elke keer dat ze iets moeten nemen en dat kan verschillende keren per dag zijn. Het resultaat is dat ze een groot risico op overdosering of onderdosering lopen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/11/2009 - 00h00 Le Quotidien du Médecin, Special Observance, 16 november 2009
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu? Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h18

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

De pil en het risico op trombose Gepubliceerd op 29/09/2014 - 14h34

De pil is zonder twijfel de populairste vorm van anticonceptiva. Toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Zo is het al langer bekend dat ze een iets verhoogde kans op trombose geeft. Onlangs hebben twee studies verduidelijkt welk type pil het m...

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Er bestaat meer dan één soort pil Geüpdatet op 17/06/2008 - 00h00

De klassieke anticonceptiepil bestaat uit twee hormonen: oestrogeen en progesteron. Maar bij sommige vrouwen bestaat er een contra-indicatie voor deze pil. In dat geval kunnen ze hun toevlucht nemen tot een pil die alleen progesteron bevat. Een woord...

Meer artikels