• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Hoe kunnen we bejaarden helpen om hun geneesmiddelen correct te nemen?

Hoe kunnen we bejaarden helpen om hun geneesmiddelen correct te nemen?Geneesmiddelen nemen is niet altijd even makkelijk als het lijkt. Soms moeten er verschillende genomen worden en op verschillende tijdstippen van de dag. Vooral oudere mensen hebben het er soms moeilijk mee. Aangezien een behandeling maar efficiënt is als ze nauwgezet gevolgd wordt, is het belangrijk dat er oplossingen gevonden worden om de inname van geneesmiddelen te vergemakkelijken.

Fout innemen van geneesmiddelen en de risico's


Een arts schrijft nooit lichtvaardig geneesmiddelen voor, vooral niet aan een bejaard iemand die vaak nog andere geneesmiddelen te nemen heeft, en dat elke dag opnieuw. De zogeheten polimedicatie van bejaarden - het voorschrijven van verschillende geneesmiddelen naast elkaar - is een wijd verspreid fenomeen dat volkomen wettelijk is. Maar sommige mensen hebben zo wel tientallen pillen en capsules te slikken bij elke maaltijd.
Als de geneesmiddelen niet in de juiste dosis en/of op het juiste moment genomen worden, kan de behandeling haar doeltreffendheid verliezen. Dat gebeurt onder meer als patiënten vergeten om hun geneesmiddelen te nemen. In dat geval is er sprake van onderdosering. Maar de behandeling kan ook gevaarlijk zijn als iemand een te hoge - bijvoorbeeld een dubbele - dosis neemt. Dat gebeurt vaak bij patiënten die vergeten dat ze hun pilletje al genomen hebben en er nog een tweede nemen. Zo'n overdosering brengt een groot risico op bijwerkingen mee, en die kunnen ernstig zijn.
Te veel is dus niet goed, maar te weinig ook niet. Hou u aan de door de arts voorgeschreven dosis of volg anders de aanwijzingen op de bijsluiter.

Oudere mensen en geneesmiddelen...


Autonome bejaarden weigeren meestal hulp van derden - familie of verpleegster - om hun geneesmiddelen te nemen.
Maar als het geheugen het laat afweten, is het vaak moeilijk voor hen om te weten of ze hun geneesmiddelen al genomen hebben of niet. Het probleem herhaalt zich dan vaak elke keer dat ze iets moeten nemen en dat kan verschillende keren per dag zijn. Het resultaat is dat ze een groot risico op overdosering of onderdosering lopen.

Artikel gepubliceerd door op 30/11/2009

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, Special Observance, 16 november 2009

Vindt u het artikel interessant?