Hoe kunnen vrouwen zich tegen aids beschermen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/12/2011 - 16h49
-A +A

Vrouwen lopen bij seksuele betrekkingen een verhoogd risico op besmetting met het virus dat aids veroorzaakt. Een groter risico dan mannen. Waarom? De oppervlakte van het slijmvlies is veel groter bij vrouwen dan die bij mannen. Het zijn plekken waar het hiv dat aids veroorzaakt in het organisme kan binnendringen. Het aidsvirus is in het sperma ook geconcentreerder dan in het vaginale vocht. Een vrouw die seksuele betrekkingen heeft met een seropositieve man loopt twee tot vier keer meer kans om besmet te raken dan een man die betrekkingen heeft met een seropositieve vrouw.

PUB

Aidspreventie: trouw of condoom

De oplossing is eenvoudig: er moet systematisch een condoom aan te pas komen. Ja, maar de meeste koppels hebben de neiging om na een tijdje een aidsopsporingstest te laten uitvoeren en als die negatief is, laten ze het condoom achterwege. Dat is ook wat aangeraden wordt. Het probleem is dat deze methode alleen werkt als beide partners nooit een scheve schaats rijden. Of wanneer bij het overspel een condoom gebruikt wordt. En dat is niet altijd het geval.
Zo komt het dat heel wat vrouwen besmet worden door hun partner zonder dat ze ooit de indruk hadden dat ze een risico namen.
Dit probleem komt wereldwijd voor, en nog meer in Afrika waar heel wat vrouwen besmet zijn terwijl ze getrouwd zijn en in heel hun leven maar één seksuele partner hadden, hun man.

Een virusdodend middel om het hiv te vernietigen

Er wordt heel wat onderzoek gevoerd om dit soort dramatische situaties te bestrijden.
Het doel is het vinden van een virusdodende gel die het hiv onschadelijk maakt in de vagina. Zo kunnen vrouwen die met een partner samenleven en geen condoom gebruiken de gel aanwenden om besmetting te voorkomen en dat zelfs zonder rekening te houden met de mening van hun partner.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 19/12/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/12/2011 - 16h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Aids: een stand van zaken bij gelegenheid van Wereldaidsdag Geüpdatet op 30/11/2010 - 00h00

Op woensdag 1 december is het Wereldaidsdag , de gelegenheid voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid om een studie te publiceren over aids en hiv in België én om opnieuw na te gaan hoe het tegenwoordig gesteld is met de preventie.

Aids: infarct is de eerste doodsoorzaak geworden... Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

Tritherapieën hebben de prognose van aids ingrijpend veranderd nu de mortaliteit in de ernstigste gevallen door drie werd gedeeld. Zo is de eerste doodsoorzaak bij patiënten die met HIV besmet zijn nu, net als bij de algemene bevolking, myocardinfarc...

Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Meer artikels