• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Hoe kunnen de kinderen beschermd worden wanneer de ouders uit elkaar gaan?

Hoe kunnen de kinderen beschermd worden wanneer de ouders uit elkaar gaan?

Niemand kan met zekerheid beweren dat hij of zij nooit zal scheiden. Wat we wel kunnen, in een periode waarin één van de drie huwelijken op de klippen loopt, is ervoor zorgen dat, als het ooit zover komt, de kinderen zoveel mogelijk in bescherming worden genomen.

Tussen de beslissing om te scheiden en een eventuele gerechtelijke uitspraak, is het de taak van de ouders om ervoor te zorgen dat de kinderen zo weinig mogelijk last ondervinden van het verloop van de procedure.

Hoe kan men aan een kind vertellen dat zijn ouders gaan scheiden?

We moeten ons geen illusies maken: welke voorzorgen we ook nemen, met hoeveel liefde we het nieuws ook vertellen, het zal voor het kind op elk gebied een ingrijpende verandering zijn. Wanneer de scheiding onvermijdelijk geworden is, kunnen de ouders het kind wel helpen bij het verwerken van het nieuws.

Een dialoog met kinderen

De eerste stap is vanzelfsprekend, maar wordt dikwijls vergeten of verwaarloosd: hoe oud het kind ook is, het heeft de slechte verstandhouding tussen de ouders meestal al gemerkt voordat het op de hoogte van de beslissing wordt gebracht. Terwijl de ouders bang zijn om de beslissing mee te delen, heeft het kind op de een of andere manier - met angst of met een soort opluchting - de scheiding al zien aankomen.

Het is bijgevolg uiterst belangrijk dat over dit onderwerp een dialoog ontstaat tussen de ouders en het kind.

 • Heeft het kind gemerkt dat de sfeer de laatste maanden gespannen was?
 • Heeft het kind gezien dat de ouders voor een pietluttigheid ruziemaakten?
 • Heeft het kind bij sommige vriend(inn)en een gelijkaardige sfeer vastgesteld?
 • Heeft het vriend(inn)en van wie de ouders gescheiden zijn?
 • Heeft het eerder al gevreesd dat de herhaalde ruzies thuis zouden kunnen leiden tot een scheiding?

Deze vragen worden bij voorkeur gesteld in aanwezigheid van beide ouders. Het is duidelijk dat de beslissing als weloverwogen moet voorgesteld worden. De ouders, ook degene die de scheiding niet gewild heeft, moet vermijden om zich voor te doen als een slachtoffer van de scheiding.

Is de leeftijd van het kind doorslaggevend? Welke fouten worden vaak begaan?

Hoe jonger het kind, hoe korter de periode moet zijn tussen de aankondiging van de scheiding en het effectieve vertrek van een van beide ouders uit de echtelijke woning. Voor een zeer jong kind is het zeer pijnlijk te weten dat mama of papa binnenkort zal vertrekken. Het is dus zeer belangrijk die periode zo kort mogelijk te houden. Een verlenging van het gemeenschappelijke leven van de ouders zorgt bij het kind voor veel verwarring en zelfs voor hoop (elk kind hoopt, voor en zelfs na de scheiding van de ouders, op een verzoening). Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ouders, na de aankondiging van de scheiding, nog in dezelfde kamer blijven slapen.

Ouders moeten ook vermijden om het kind te vertellen dat de partner de schuldige is: "Je vader was te veel met zijn werk bezig" of "Je mama houdt niet meer van me, ze houdt van een andere man", enz.
Het kind moet ook kunnen aanvaarden dat het niet alles weet, dat het niet alles begrijpt. Bepaalde informatie is niet voor het kind bestemd en is dus voorbehouden aan de ouders.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2015
Origineel artikel geschreven door op 11/05/2009

Bronnen: Interview van dr. Paul Bensussan. Dr. Paul Bensussan is psychiater, erkend deskundige aan het Franse Hof van Cassatie en afgestudeerd in de klinische seksuologie.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Hoe om te gaan met een breuk?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten