Hoe kinderen leren spreken

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00
-A +A

Baby's zijn al vóór hun eerste levensjaar in staat om woordjes te leren, maar dat gebeurt niet op dezelfde manier als bij oudere kinderen. Uit een studie blijkt immers dat kinderen van tien maanden woorden verbinden met voorwerpen die ze interessant vinden, ook al bestaat er tussen beide geen enkel verband.

PUB

Praat tegen je kind

Het is belangrijk dat ouders tegen hun kind spreken van zodra het geboren wordt. Als ze dan vaststellen dat hun kind zich voor bepaalde dingen interesseert, is het goed als ze die dingen bij hun naam noemen terwijl ze ernaar wijzen. Tot nog toe was men niet zeker of kinderen van tien maanden wel in staat waren om woorden en voorwerpen met elkaar in verband te brengen. Dat blijkt nu dus wel het geval te zijn.

Woorden en voorwerpen

Onderzoekers legden 44 kinderen van tien maanden twee 'interessante' en twee 'oninteressante' voorwerpen voor. De interessante voorwerpen waren een staalblauw stokje en een fel gekleurde rammelaar, de oninteressante een beige flesopener en een wit deurslot. Zoals de onderzoekers hadden verwacht, speelden de kinderen met alle voorwerpen, maar de interessante voorwerpen boeiden hen veel meer.De onderzoekers legden de peuters vervolgens een interessant en een oninteressant voorwerp voor en probeerden uit te zoeken of ze die met woorden konden verbinden. Ze gebruikten daarvoor telkens een woord zonder betekenis, respectievelijk "modi" en "glorp". De onderzoeker ging bijvoorbeeld tussen de twee voorwerpen in staan, maakte oogcontact met het kind, keek dan naar het interessante of het oninteressante voorwerp en zei: "Kijk, Jordan, een modi. Schattebout, dit is een modi. Jordan, kijk eens, dit is een modi." Daarna vroeg de onderzoeker het kind: "Jordan, waar is de modi? Kun je de modi vinden? Zie je de modi? Intussen legde hij met een chronometer vast hoe lang het kind naar het voorwerp keek.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00 Pruden, S. Child Development, March/April 2006; vol. 77.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels