• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Getuigenissen (0)

Hoe kiest u een goede zonnebril?

Hoe kiest u een goede zonnebril?

Hieronder vindt u vijf tips die u kunnen helpen bij de keuze van een zonnebril.

Onze ogen zijn heel gevoelig voor zonlicht.

Een veilige en efficiënte bescherming is absoluut nodig.

1) Wat u moet weten over de kleur van de glazen

Het is niet omdat de glazen donker van kleur zijn dat ze de ultraviolette stralen beter filteren. De kleur van de glazen zegt niets over hun vermogen om UV-straling te filteren. Sommige niet gekleurde corrigerende glazen houden trouwens UV-stralen tegen. U moet dus een zonnebril kiezen waarop ook de CE-categorie vermeld staat (van 0 tot 4).

Koop vooral geen gadgetbrillen. Die hebben glazen van gekleurd plastic en bieden geen enkele bescherming tegen UV-stralen!

Misschien dacht u aan een graduele tint? Bij deze glazen gaat de sterkte van de tint van heel donker bovenaan naar minder donker onderaan.  Deze brillen worden meestal afgeraden voor omgevingen met heel sterk licht. Voor sommige activiteiten met matige lichtintensiteit kan een bril met graduele tint wel een zeker comfort bieden.

2) Welke kleur van glazen kies ik?

Bruin, groen, blauw…, er bestaan diverse kleuren van glazen en ze hebben niet allemaal dezelfde kwaliteiten.

Blauw of roze gekleurde glazen bijvoorbeeld veranderen de waarneming van rood en blauw. Dat kan in sommige situaties of bij sommige activiteiten hinderlijk zijn, bijvoorbeeld bij het autorijden.

Meestal wordt daarom grijs aanbevolen, eventueel ook bruin of grijsgroen. Deze tinten veranderen de waarneming van kleuren niet en kunnen dus zonder probleem gedragen worden als u achter het stuur gaat zitten.

Bruin vergroot de contrasten en wordt doorgaans aanbevolen aan bijzienden. Grijs  wordt dan weer aangeraden aan verzienden.

Geel verhoogt de contrasten in situaties met matig tot weinig licht (mist, nacht). Daarom wordt deze tint gebruikt voor het autobesturen ’s nachts en voor sommige sportieve activiteiten  zoals skiën.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012
Origineel artikel geschreven door op 11/07/2011

Bronnen: De Franse ‘Association nationale pour l’amélioration de la vue’ (ASNAV).

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Hoe kies ik mijn bril?

Vindt u het artikel interessant?