Hoe is pancreaskanker te herkennen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/05/2017 - 10h33
-A +A

Pancreaskanker of alvleesklierkanker is een zeldzame kanker, die dikwijls pas gediagnosticeerd wordt bij mensen boven de 70 jaar.

Het probleem is dat hij vaak laattijdig opgespoord wordt.

U vindt hieronder een overzicht van de risicofactoren en symptomen van pancreaskanker.

PUB

De alvleesklier en kanker

De alvleesklier bestaat uit twee delen: de exocriene alvleesklier, die enzymen produceert die onontbeerlijk zijn voor de spijsvertering, en de endocriene alvleesklier, die hormonen (waaronder insuline) produceert om het suikergehalte in het bloed te reguleren.

Een tumor kan zich in beide delen ontwikkelen, maar in 95% van de gevallen, wordt de exocriene alvleesklier getroffen.

Wat zijn de risicofactoren voor pancreaskanker?

Rokers hebben 2,7 maal meer kans om getroffen te worden door pancreaskanker dan niet-rokers. Er is sprake van een verhoogd risico bij mensen die allang en veel roken, maar het risico daalt opnieuw wanneer niet meer gerookt wordt.
Een andere erkende risicofactor voor pancreaskanker is de erfelijkheid, maar de genetische aanleg verklaart slechts een heel klein deel van deze kankers.

Als verschillende gevallen van pancreaskanker in eenzelfde familie werden gediagnosticeerd, kan een genetische raadpleging voorgesteld worden om de eigen risico's beter te kunnen evalueren en om een gepersonaliseerde controle mogelijk te maken.

Andere mogelijke risicofactoren zijn alcoholgebruik en een voeding die rijk is aan dierlijke vetten.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/01/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/05/2017 - 10h33

Association pour la recherche sur le cancer (ARC, de Franse Stichting tegen Kanker), december 2009.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels