Hoe goed kent u uw huid?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/11/2009 - 00h00
-A +A

Onze huid is belangrijk, we moeten ze in de gaten houden. Hieronder vindt u tips om uw huid zelf te onderzoeken. Inspecteer ze grondig en leer het minste teken te herkennen dat kan wijzen op een klein letsel.

PUB

Vanaf wanneer en hoe vaak moeten we onze huid onderzoeken?


Onze huid is het enige orgaan dat aan de buitenkant helemaal te zien is. Daarom ook worden twee op de drie huidkankers door de patiënt zelf ontdekt!
Dermatologen van de Franse 'Société de dermatologie' raden het zelfonderzoek van de huid aan vanaf 40 jaar, 3 tot 4 keer per jaar.
Het is een gezondheidsmoment voor uzelf, met de hulp van uw partner! Want alleen is het, zelfs met een spiegel, moeilijk om elke vierkante centimeter huid te onderzoeken (de rug, de achterkant van de benen, de hoofdhuid...). Vandaar de raad om dit onderzoek te doen met de hulp van iemand anders.

Hoe verloopt het onderzoek?


Kleed u volledig uit in een goed verlichte kamer en voor de spiegel. Hou een kleine handspiegel bij de hand.
Begin het onderzoek met uw gezicht en ga verder met uw oren, uw bovenlichaam en de voorkant van uw benen. Doe uw armen omhoog en bekijk uw oksels, ga verder met de onderkant van uw schouders, uw armen, handen en handpalmen.
Controleer dan met een handspiegel of met de hulp van uw partner uw rug van boven naar beneden en daarna ook de zijkant van uw lichaam. Onderzoek vervolgens de geslachtszone en ga verder met de achterkant van uw benen, uw voeten, voetzolen en ook de ruimte tussen uw tenen.
Keer terug naar boven naar uw schouders en onderzoek uw nek. Eindig met uw hoofdhuid.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/11/2009 - 00h00 Société française de dermatologie, www.dermato-info.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Schimmelnagels: niet op blote voeten lopen! Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Schimmels zijn een veel voorkomende huidaandoening. Maar ze kunnen ook de nagels - vooral de nagels van de voeten - aantasten. Onychomycose of schimmelnagels - ook kalknagels genoemd - zijn moeilijk te behandelen. Probeer ze dus te voorkomen en houd...

Mycoses, niet zo erg maar wel hardnekkig! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mycoses zijn aandoeningen die te wijten zijn aan in de natuur vaak voorkomende schimmels. De ontwikkeling ervan op de huid of op het slijmvlies resulteert meestal in een verandering in het lokale evenwicht door een uitwendige (irritatie, maceratie) o...

3 oefeningen tegen zware benen Gepubliceerd op 19/07/2016 - 15h30

Op het einde van de dag zijn uw benen dikwijls vermoeid of gezwollen? Geen nood! U kan deze symptomen voorkomen. Hier is ons programma voor lichte benen . U voert ze best 3 maal per week uit gedurende 2 maanden om snelle en zichtbare resultaten te bo...

5 tips voor slanke benen Gepubliceerd op 19/07/2016 - 15h26

Zou u graag slanke benen hebben? Met deze vijf tips kunt u mooie en dunnere benen krijgen. Breng ze in uw dagelijkse leven in de praktijk en neem goede gewoontes aan.

Meer artikels