• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe goed kent u uw huid?

Hoe goed kent u uw huid?Onze huid is belangrijk, we moeten ze in de gaten houden. Hieronder vindt u tips om uw huid zelf te onderzoeken. Inspecteer ze grondig en leer het minste teken te herkennen dat kan wijzen op een klein letsel.

Vanaf wanneer en hoe vaak moeten we onze huid onderzoeken?


Onze huid is het enige orgaan dat aan de buitenkant helemaal te zien is. Daarom ook worden twee op de drie huidkankers door de patiënt zelf ontdekt!
Dermatologen van de Franse 'Société de dermatologie' raden het zelfonderzoek van de huid aan vanaf 40 jaar, 3 tot 4 keer per jaar.
Het is een gezondheidsmoment voor uzelf, met de hulp van uw partner! Want alleen is het, zelfs met een spiegel, moeilijk om elke vierkante centimeter huid te onderzoeken (de rug, de achterkant van de benen, de hoofdhuid...). Vandaar de raad om dit onderzoek te doen met de hulp van iemand anders.

Hoe verloopt het onderzoek?


Kleed u volledig uit in een goed verlichte kamer en voor de spiegel. Hou een kleine handspiegel bij de hand.
Begin het onderzoek met uw gezicht en ga verder met uw oren, uw bovenlichaam en de voorkant van uw benen. Doe uw armen omhoog en bekijk uw oksels, ga verder met de onderkant van uw schouders, uw armen, handen en handpalmen.
Controleer dan met een handspiegel of met de hulp van uw partner uw rug van boven naar beneden en daarna ook de zijkant van uw lichaam. Onderzoek vervolgens de geslachtszone en ga verder met de achterkant van uw benen, uw voeten, voetzolen en ook de ruimte tussen uw tenen.
Keer terug naar boven naar uw schouders en onderzoek uw nek. Eindig met uw hoofdhuid.

Artikel gepubliceerd door op 16/11/2009

Bronnen: Société française de dermatologie, www.dermato-info.fr

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten