Hoe goed is uw slaap?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2009 - 00h00
-A +A

Het is niet normaal dat we slecht slapen. Een slechte slaap kan wijzen op een gezondheidsprobleem of kan het risico op andere problemen vergroten. Slaapstoornissen verslechteren de levenskwaliteit en vergroten ook het risico op ongevallen. Genoeg redenen dus om naar een arts te stappen als u moeilijk slaapt. Deze vragenlijst kan u misschien helpen om de stap te zetten.

PUB

Hoe kunt u erachter komen of u slaapstoornissen hebt?


Het Franse 'Institut national du sommeil et de la vigilance' (Insv) is er duidelijk over: 'Een slaapstoornis herkennen, kan u jaren nodeloos ongemak en leed besparen en ernstige gezondheidsproblemen voorkomen.' Doe dus de test en antwoord met ja of neen op de volgende vragen.

1.Hebt u 's ochtends moeite om op te staan en om overdag wakker te blijven?
2.Heeft uw omgeving er u al op gewezen dat u elke nacht of bijna elke nacht snurkt en/of dat uw ademhaling herhaaldelijk stokt in de loop van de nacht?
3.Als u 's ochtends moeite hebt om op te staan en om overdag wakker te blijven, ondervindt u daar dan overdag problemen van op uw werk of tijdens uw studies?
4.Overkomt het u soms (of is het u vroeger overkomen) dat u inslaapt (of insliep) tijdens de les, hebt u (of had u) problemen met uw concentratie?
5.Dommelt u soms in achter het stuur?
6.Gebeurt het soms dat u het gevoel hebt dat uw spieren verzwakken of dat u zelfs een volledig verlies van krachten voelt als u lacht of heel boos wordt?
7.Hebt u nachtmerries?
8.Hebt u soms last van 'restless legs' (een onaangenaam gevoel of tintelingen in uw kuiten) als u lang stil ligt of zit - vooral op het moment van het inslapen - waardoor u moet gaan verliggen, en die verdwijnen als u rondstapt?
9.Heeft men er u al attent op gemaakt dat uw benen 's nachts (en niet alleen tijdens het inslapen) ongeveer alle dertig seconden en verschillende minuten achtereen schokjes maken?
10.Voelt u zich zo moe dat u de energie niet meer hebt om u te ontspannen, eens uit te gaan en vrienden te gaan bezoeken?
11.Klaagt uw omgeving over een gebrek aan belangstelling of energie bij u?

Als u zich in een of meerdere van deze uitspraken herkent, gaat u er best mee naar uw huisarts. Een slaapstoornis mag niet licht worden opgevat.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/06/2009 - 00h00 Het Franse 'Institut national du sommeil et de la vigilance'
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat vertellen uw dromen of nachtmerries? Geüpdatet op 06/05/2013 - 12h14

Onze dromen zijn soms verrassend. Nu eens bizar, dan weer verontrustend of beangstigend, of zelfs ontaardend in heuse nachtmerries. Soms hebben we ook de indruk dat er diepe betekenissen achter schuilgaan. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Dokter, ik slaap zeer slecht Gepubliceerd op 22/02/2011 - 12h36

Slecht of onvoldoende slapen is voor talrijke mensen zo alledaags dat ze er zelfs niet aan denken het probleem met hun arts te bespreken. Slecht slapen kan ernstige gevolgen hebben, zowel voor het privé- als het beroepsleven. Op welke manier kan uw a...

Meer artikels