Hoe gevaarlijk is spelen in het zand?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/08/2007 - 00h00
-A +A

Als uw kinderen zich afvragen of ze een zandkasteel zouden maken of een put graven, dan kunt u hen best aanraden om voor het eerste te kiezen. Waarom? Omdat het risico dat een kindje bedolven geraakt onder het zand niet denkbeeldig is, zelfs niet als het om een ondiepe put gaat.

PUB

Risico op bedelving

Kinderen spelen erg graag in het zand. Kleine kindjes bouwen liefst zandkastelen, maar als ze ouder worden, maken ze liever een zo diep mogelijke put. Het lijkt onschuldige strandpret, maar het is een feit dat het voor tientallen ongevallen zorgt die soms ook dodelijk zijn.

De analyse van gegevens over de omstandigheden waarin dergelijke ongevallen gebeuren, toont aan dat de diameter van de zandput de oorzaak is van de ongevallen. Het gaat om putten met een breedte van 0,6 à 4,6 m en een diepte van 0,6 à 3,7 m. Het aantal betrokkenen werd niet onderzocht en men weet dus niet precies of grote putten al dan niet door verschillende personen gemaakt worden.

De leeftijd van de slachtoffers varieert van 3 tot 21 jaar en de gemiddelde leeftijd bedraagt 12 jaar.
Vooral jongetjes lijken graag putten te maken op het strand: 45% van de bedolven slachtoffertjes waren jongens, wat goed is voor 87%.

Zandconstructies zakken in

Het onderzoek toont ook aan dat bij het graven in het zand en bij het makken van tunnels, een sprong of een valpartij tot gevolg heeft dat slachtoffers bedolven geraken onder het zand door het instorten van de wanden. Daarbij wordt het slachtoffer vaak onzichtbaar omdat hij in het zand verdwijnt. Van de 52 slachtoffers konden er 22 niet gered worden.

Om dit soort ongevallen te vermijden, moet u uw kinderen duidelijk maken wat de gevaren zijn van ogenschijnlijk ongevaarlijke activiteiten.
En ook als ze zeggen dat ze maar een kleine put willen maken, moeten ze op de risico's gewezen worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/08/2007 - 00h00 Maron B.A. et coll., N. Engl. J. Med., 356 (25): 2655-6, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Op vakantie met de hond Geüpdatet op 30/05/2006 - 00h00

De eerste zonnestralen komen eraan en dus worden ook de eerste vakantie gangers gesignaleerd. Om met een gerust hart met de hond op vakantie te vertrekken en om onaangename verrassingen op uw vakantie bestemming te voorkomen, is het nuttig enkele voo...

Als u doof dreigt te worden op het werk Geüpdatet op 20/12/2005 - 00h00

In februari 2006 wordt er een nieuwe EU-richtlijn van kracht om werknemers te beschermen tegen geluidshinder. Ze legt de grenswaarde voor blootstelling aan geluid vast op 87 dB(A) en bepaalt dat de risico's van lawaaihinder aangepakt moeten worden bi...

Meer artikels