• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hoe ervaart uw kat de wereld om zich heen?

Hoe ervaart uw kat de wereld om zich heen?Uw kat is steeds alert en ervaart de omgeving niet op dezelfde manier als u. Dat besef kan u helpen om hem nog wat beter te begrijpen. De reukzin en het nachtzicht van deze beruchte jager zijn bijvoorbeeld veel beter dan de onze...

Nachtzicht

Om zijn prooien te kunnen vangen, kan de kat bewegende voorwerpen bijzonder goed zien, veel beter dan statische voorwerpen. Bovendien jaagt hij bij voorkeur bij schemerlicht: de ogen van de kat bestaan namelijk uit ontelbare structuren die we "staafjes" noemen en een membraan achter in het oog. Het is die membraan die ervoor zorgt dat de ogen van de kat gaan glanzen als hij in het duister rondkijkt. Door deze eigenschappen kan de kat zelfs de zwakste lichtbron opvangen, zodat hij in het duister veel beter ziet dan wij. Daarbij komt nog dat zijn gezichtsveld veel groter is dan dat van ons. Het lijkt er echter op dat hij een minder goed onderscheid kan maken tussen kleurschakeringen dan mensen.

Een neus als communicatiemiddel

Het reukorgaan van onze katten is beter ontwikkeld dan dat van ons en speelt in hun sociale leven en hun menukeuze een bepalende rol. Katten zijn overigens kampioenen in het herkennen van bedorven voedsel. Een kat "eet met zijn neus", het is zelfs zo dat als een kat niet kan ruiken, hij meestal gewoon weigert om nog te eten!
Katten communiceren overigens hoofdzakelijk via hun reukzin: via de feromonen die ze via de urine of talgklieren in de huid afscheiden, kunnen ze bijvoorbeeld een territorium of een partner voor de voortplanting herkennen.

En net als paarden hebben katten en ware geuranalysator, het "orgaan van Jacobson" in de buurt van de neusholtes. Ze nemen een concentratie van de interessante geur op en houden dan hun mond een klein beetje open terwijl ze dit geurstaal analyseren.

Artikel gepubliceerd door op 01/08/2006

Vindt u het artikel interessant?