U weet uiteraard dat u het hele jaar door fruit en groenten moet eten, maar u komt tijdens de wintermaanden soms ideeën tekort. We hebben voor u enkele vitaminerijke inspiratiebronnen verzameld...
Voldoende fruit en groenten eten: is dat in de winter moeilijker?
Elke dag onze porties fruit en groenten gebruiken, lijkt in de zomer veel gemakkelijker dan tijdens de wintermaanden: rauwkost, fruitsalade, meloen en ander rood fruit vormen geen probleem wanneer de buitentemperatuur stijgt en we zin hebben in iets fris. In de winter zijn we echter geneigd om minder aan fruit en groenten te denken en om onze toevlucht te nemen tot stevigere en minder gezonde voeding, waarvan we denken dat ze ons meer warmte zal bezorgen. Toch is het belangrijk dat we er in de winter voor zorgen dat onze aanvoer van vitamines toereikend is, vooral in een periode waarin ons immuunsysteem het soms moet afleggen tegen de kou. Hier zijn alvast enkele tips.
Wees niet bang om het eens anders aan te pakken
Aan wintergroenten geen tekort: pompoenen, kolen, broccoli, wortelen, rapen, selder... U kunt zich al voorstellen wat voor een heerlijke stoofpot of gegratineerde stamppot u daarmee kunt bereiden. Wees niet bang om te experimenteren met de verhoudingen: verdubbel bijvoorbeeld de hoeveelheid groenten en halveer de hoeveelheid vlees en/of zetmeelhoudende producten. Koeskoes met meer groenten dan griesmeel en kip is bijvoorbeeld een bijzonder gezond en heerlijk gerecht. Hetzelfde geldt voor een schotel tomaten- of courgettepasta: aarzel niet om uw recept aan te passen door meer groenten te gebruiken. Het is visueel mooier en het is gezonder!