Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Hoe blijft u gezond als u niet genoeg aan sport doet?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h49
-A +A

Een halfuur lichaamsbeweging per dag, of 10.000 stappen: dat hebt u nodig om gezond te zijn en te blijven. Jammer genoeg slagen veel mensen er niet in om dat doel te halen. Wat moeten we dan doen om onze gezondheid te beschermen?

Sport u niet genoeg? Zorg dan dat u minder tijd zittend doorbrengt!

Neen, het ene is niet synoniem met het andere of toch niet helemaal. We moeten namelijk onderscheid maken tussen echte lichaamsbeweging - wandelen, joggen, sporten, enz. - en de momenten dat we lichamelijk actief zijn, dat wil zeggen dat we niet zitten zonder te niksen.

Ook als we niet aan sporten of lichaamsbeweging toekomen, heeft het namelijk nut om de tijd dat we zitten om te werken - of naar de televisie te kijken - te verminderen. Aarzel dus niet om bijvoorbeeld in de bus of in de wachtzaal van de arts recht te staan; blijf rechtstaan tijdens vergaderingen op het werk; en probeer vooral ook minder tijd door te brengen voor de televisie of achter uw pc, ook al is het niet om dan echt actief te zijn in de traditionele betekenis van het woord.

Wandelen: ook de intensiteit telt!

Als u niet genoeg lichaamsbeweging hebt, is het bovendien belangrijk dat u wat u aan beweging hebt met een zekere intensiteit doet. Zelfs mensen die 10.000 stappen per dag doen - zoals we aanraden - doen dat namelijk niet altijd snel genoeg om effect te hebben. Als u dus weet dat u niet aan de aanbevolen 10.000 stappen of het halfuur lichaamsbeweging per dag komt, aarzel dan niet om in uw bewegingen - wat dat ook is - wat intensiviteit te stoppen. Neemt u de trap? Doe het dan wat sneller. Gaat u naar de broodjesbar om een broodje? Time uw parcours dan en probeer elke  keer uw record te breken. Brengt u uw kinderen te voet naar school? Doe dan samen een sprintje!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/10/2016 - 12h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h49

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-10/osu-wto101316.php

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Met pensioen gaan: een kans, maar ook een uitdaging! Geüpdatet op 01/07/2008 - 00h00

Om van uw pensioen een stimulerende periode in uw leven te maken is het belangrijk dat u er zich op voorbereidt. Als u er gewoon op zit te wachten alsof het één lange vakantie wordt, zou u wel eens voor een ontgoocheling kunnen komen te staan! Het pe...

Zwemmen houdt het hart in vorm Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h16

Zwemmen is een uitstekende sport voor het hart, ook voor personen die al een hartinfarct hebben gehad. De kunst bestaat erin geen uitputtingsslag te leveren tegen het water, te glijden en de voor u geschikte afstanden te zwemmen.

Meer artikels